Pomysł na szybki lunch? Tutaj jest! Dziś mamy dla Was przepis, który można przygotować błyskawicznie i praktycznie samodzielnie, a jednocześnie zapewnia niesamowite doznania smakowe. Zawiera trzy składniki, z których najważniejszym jest ser, którego receptura znana jest od 1791 roku.
Kiedy nie mam czasu na gotowanie, ale chęć na smaczne i pożywne jedzenie nie ustępuje, nie siadam na kanapie i nie tracę minut na myśleniu o tym, co mogłabym szybko ugotować. Zawsze staram się mieć w lodówce konkretne produkty, które pozwolą mi w kilka minut przygotować szybki obiad, na przykład ser camembert i plasterki bekonu. To połączenie jest po prostu fantastyczne, bardzo smaczne i sycące. Zanim na lunch zjem pieczonego camemberta zawiniętego w plastry wędzonego boczku, zwykle już rezygnuję z obiadu. Całość zajmuje tylko 15 minut.
Szybki lunch w piekarniku – camembert w boczku
Składniki:
- 2 kółka sera camembert
- 10 cienkich plastrów wędzonego boczku (może być więcej)
- 2 łyżeczki zielonego pesto
Camembert w boczku – jak zrobić:
- Camembert warto wyjąć wcześniej z lodówki, ale nie jest to konieczne. Następnie ułóż na desce pięć kawałków boczku w poprzek.
- Na środku połóż ser, a na wierzch delikatnie posmaruj pesto. Następnie zawiń całość w boczek, tak aby nic nie wystawało.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ser zawinięty w boczek ułożyć na blasze do pieczenia (wcześniej wyłożonej papierem) i wstawić do piekarnika.
- Piecz ser przez około 10 do 12 minut lub do momentu, aż boczek się roztopi i zrumieni. Podawać od razu po upieczeniu – ser pięknie się roztopi.
Podczas gdy ser się piecze, przygotuj smaczne dodatki. Polecam sałatkę z rukoli, pomidorów i oliwek skropioną odrobiną sosu balsamicznego oraz grzankami ziołowo-czosnkowymi.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Spaghetti na szybki grudniowy obiad. Coś specjalnego dla zapracowanych osób
Zawsze sięgam po ten przepis, gdy nie mam pomysłu na obiad. To działa za każdym razem