Domowe ciasto 3-bitowe to jeden z tych deserów, który na długo zapadnie w pamięć. To szalenie słodkie i łatwe w przygotowaniu ciasto będzie idealne na niedzielny poczęstunek lub wystawną sobotnią imprezę domową. A co najważniejsze, do jego przygotowania nie jest potrzebny piekarnik. Jedyne czego potrzebujesz to wolna półka w lodówce.
Ciasta bez pieczenia to świetna propozycja dla osób zapracowanych lub tych, które nie mają dostępu do piekarnika. Mogą je przygotować także studenci w akademiku lub wczasowicze w przyczepie kempingowej. Nie zapomnijcie jednak przygotować ich na kilka godzin przed podaniem, aby ciasteczka miały czas zmięknąć, a krem budyniowy miał czas stwardnieć.
Składniki:
- 400 g ciastek,
- 2 szklanki mleka,
- 2 żółtka,
- 1/3 szklanki cukru białego,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 kostka miękkiego masła,
- 1 puszka masy krówkowej,
- 500 ml śmietanki do ubijania 33%,
- 1 opakowanie usztywniacza,
- 1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady.
3-bitowe ciasto, które pokochają Twoi bliscy. Po jednym dniu nie zostanie z niego ani okruszek
- Do rondelka wlać 1 szklankę mleka i podgrzać. W gorącym mleku rozpuść cukier, cały czas mieszając.
- Do pozostałego mleka dodać obie mąki i żółtka ubite widelcem. Dokładnie wymieszaj i wlej cienkim strumieniem do rondelka ze słodzonym mlekiem.
- Gotuj masę budyniową, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
- Masło ubić mikserem na puszystą konsystencję. Stopniowo dodawaj do masy budyniowej i mieszaj, aż masa będzie gładka.
- Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i zagęstnikiem na sztywną masę.
- Formę wyłóż folią spożywczą. Na spód kładziemy ciasteczka (piškotas).
- Na ciasteczka nałóż masę krówkową i przykryj kolejną warstwą ciasteczek.
- Kolejną warstwą powinna być masa budyniowa. Przykryć kolejną warstwą ciasteczek.
- Na wierzchu rozsmaruj bitą śmietanę.
Udekoruj wierzch 3-bitowego ciasta drobno startą lub drobno posiekaną czekoladą. Jako alternatywę nadaje się również kakao, jednak jego gorzki smak nie każdemu może odpowiadać. Gotowe ciasto przykryj resztą folii i włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny. Najlepiej będzie smakować następnego dnia, gdy kremy stwardnieją, a ciasteczka lekko zmiękną. Ciesz się!
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Jak przygotować pączki w domu? Najlepiej według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie
Szarlotka mojego męża zawsze wywołuje zamieszanie. Sprytnie przygotowuje je w 10 minut i zbiera za to brawa