Sos beszamelowy to jeden z najprostszych i jednocześnie najsmaczniejszych sosów. Dobrze komponuje się z warzywami i mięsem, dlatego nadaje się do przygotowania wielu potraw. Dlatego warto mieć pod ręką przepis na najlepszy sos beszamelowy.
Oprócz beszamelu istnieje kilka innych, najpopularniejszych sosów używanych przez szefów kuchni na całym świecie. Mówimy o sosie holenderskim, sosie demi-glace, sosie velouté i sosie pomidorowym. Ale jaki jest przepis na sos królewski lub beszamel?
Przepis na sos beszamelowy. Lista składników jest prosta, podobnie jak przepis
Składniki:
- 25 g masła,
- 40 g mąki pszennej zwykłej,
- 500 ml ciepłego mleka,
- sól,
- pieprz,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
W rondlu rozgrzej masło. Dodać mąkę i szybko wymieszać, aby zasmażka nie przykleiła się do dna garnka. Stopniowo wlewaj mleko. Mieszaj, aż masa będzie gładka i dodaj kolejną porcję mleka. Sos gotujemy kilka minut, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Nie lubisz sosu beszamelowego? Zdecydowanie popełniasz ten błąd
Najczęstszym błędem w przygotowaniu sosu beszamelowego jest jego zbyt szybkie przygotowanie. Ważne jest, aby przed dodaniem kolejnej porcji zasmażki dobrze wymieszać ją z mlekiem. Kolejnym częstym błędem jest pomijając gałkę muszkatołową z listy składników. Wielu osobom może się wydawać, że ta przyprawa ma niewielki wpływ na smak sosu, jednak nie jest to prawdą.
Sos beszamelowy – do czego go używać?
Sos beszamelowy idealnie nadaje się do przygotowania wielu dań. Z tym składnikiem świetnie będą smakować gulasze mięsne, warzywne czy szparagi zapiekane z boczkiem. Świetnie komponuje się także z makaronami, naleśnikami, daniami mięsnymi czy mącznymi. Koniecznie wypróbuj te kombinacje przy najbliższej okazji.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Aksamitny sos grzybowy odpowiedni na święta i nie tylko. Potrzebujesz tylko kilku składników, a resztę możesz zamrozić
Moja mama robi sos grzybowy trochę inaczej. Jest gęsty, pachnie i smakuje wspaniale. Złoty sok się przyda