Jak naostrzyć nóż w domu, jeśli nie masz odpowiedniej ostrzałki? Wbrew pozorom da się to zrobić nawet bez specjalistycznych narzędzi. Wystarczy ryż i kubek, który masz w domu. Co to za sztuczka?
Każda kuchnia musi mieć naprawdę ostry nóż. Za jego pomocą z łatwością pokroisz lub obierzesz wszystkie składniki potrzebne do przygotowania dania. Niestety nawet najlepszy model w pewnym momencie się nudzi. Jak można go naostrzyć, jeśli nie masz pod ręką stali ani ostrzałki? Wypróbuj te sprawdzone domowe triki, a będzie znów ostry jak nowy.
Jak naostrzyć nóż w domu? Rozwiązanie znajduje się w szafce kuchennej
Nie ma nic bardziej irytującego niż tępy nóż podczas przygotowywania jedzenia. Dlatego gdy tylko zauważysz, że się matowieje, a nie masz młynka, sięgnij do szafki kuchennej. Wyjmij z niego kubek i wsyp do niego ryż. Teraz wystarczy jeśli zanurzysz w nim swoje tępe ostrze. Po pewnym czasie będziesz mógł ponownie z powodzeniem z niego korzystać. Chociaż ta metoda wydaje się co najmniej dziwna, naprawdę działa. Należy jednak mieć świadomość, że rezultaty nie będą tak dobre i trwałe, jak przy stosowaniu profesjonalnego sprzętu. Niemniej jednak, dzięki temu prostemu trikowi, będziesz mógł spokojnie zakończyć niejeden obiad.
Jak naostrzyć nóż bez osełki? Używaj przyborów kuchennych
Inną skuteczną, ale nieco bardziej pracochłonną metodą jest użycie samego kubka lub miski, dokładniej, lekko chropowata powierzchnia na spodzie. Miskę postaw do góry nogami, przyłóż nóż pod kątem około 20-30 stopni do krawędzi i zacznij przesuwać po nim ostrze. Powtórz tę czynność kilkanaście razy, a nóż będzie tak ostry, jak w chwili zakupu.
Czym ostrzyć noże? Folia aluminiowa jest w porządku
Ostatni z domowych sposobów polega na użyciu zwykłej folii aluminiowej, jednak w tym przypadku sprawdzi się jedynie na mniejszych i tylko lekko stępionych nożach. Zgnij folię w kulkę i przesuń ją kilka razy po ostrzu lub po prostu „odetnij” nią kawałek srebra. Efekty będą natychmiastowe.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Folię aluminiową wrzucam do pojemniczka i miksuję na proszek. Unikam nieprzyjemności w kuchni
Nie będziesz już potrzebował noża i skrobaka. Możesz łatwo pozbyć się skórek ziemniaków