Czy smażenie oleju powoduje nieprzespane noce? Zapomnij o wylewaniu go do zlewu, ta sztuczka jest znacznie lepsza

Olej po usmażeniu smacznych kawałków nie zawsze ląduje w odpływie. Poznaj sprytną metodę, która pozwala ponownie wykorzystać tłuszcz, a jednocześnie być znacznie bardziej przyjazna dla środowiska. Wylanie go do zlewu powinno być ostatnią rzeczą do zrobienia w naszej kuchni. Wyjaśnimy, dlaczego i jak później utylizować zużyty olej.

Zdjęcie: Shutterstock.com/Fernando Avendano

Sortowanie śmieci w wielu gospodarstwach domowych z roku na rok wygląda coraz lepiej. Co jednak w sytuacji, gdy na próżno szuka się na listach nieco mniej popularnego produktu? Mowa o oleju i tłuszczu, którego używamy w kuchni – dziś podpowiemy, co z nim zrobić, aby było eko-pięćka plus.

Zapomnij o wylaniu oleju do zlewu. Poznaj trik, który oszczędza Twoje rury i jest przyjazny dla środowiska

W kuchni jest wiele specjałów, które zanim trafią na talerz, muszą wylądować w tłustej kąpieli, czy to z oliwy, czy z oliwy z oliwek. Są wśród nich różne rodzaje mięs, kotlety schabowe, warzywa w tempurze, frytki, jajka, słodycze czy np. obfity pączek. Wszystkie wymienione produkty spożywcze muszą być „zanurzone” w porządnej porcji tłuszczu. Powstaje wtedy pytanie, co z tym zrobić po całym procesie?

Olej do smażenia można czasami wykorzystać ponownie, jeśli nie uległ spaleniu i jest nadal czysty. Jednak nie każdy chce wlać olej z patelni do butelki w celu ponownego użycia, a poza tym i tak będzie musiał go w końcu wyrzucić. Dlatego tak często ląduje w kuchennym zlewie, co może mieć niefortunne konsekwencje dla domowych rur i oczywiście dla środowiska.

Co zrobić ze tłuszczem w kuchni? Przeczytaj o bezpiecznych metodach utylizacji

Dlatego o wiele lepiej taki olej wyrzucić do kosza. W takim przypadku wybierz odpady zmieszane. Natomiast jeżeli po smażeniu na patelni zostanie dużo zużytego oleju należy go przelać do butelki lub pojemnika, szczelnie zamknąć i również wyrzucić do pojemnika na odpady zmieszane. To najbezpieczniejsza metoda, jaką możesz zastosować w kuchni.

Innym sposobem jest wyrzucenie tłuszczu, np. w kontenerze, w punkcie zbiórki odpadów komunalnych, tj. w tzw plac zbiórki. Warto jednak upewnić się, że ten, do którego się wybieramy, przyjmie tego rodzaju odpady od osób prywatnych, aby nie jeździć niepotrzebnie.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Okazuje się, że to wcale nie jest takie proste

Gdzie wyrzucić choinkę po świętach? Zanim go wyrzucisz, lepiej zastanów się dwa razy. Drzewo może ci się przydać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *