Kto odkrył czekoladę? Farmaceuci. Wymyślili także pralinki i pudełko czekoladek

Dzięki farmaceutom możemy cieszyć się fantastycznym smakiem czekolady w różnych postaciach. Bez nich nie pieklibyśmy dziś kawałków kakao, nie gotowalibyśmy kakao i nie moglibyśmy obdarować bliskich pudełkami czekoladek. Tych przysmaków ludzie mogli po raz pierwszy spróbować dopiero w XIX wieku.

Im ciemniejsza czekolada, tym więcej zawiera kakao i mniej tłuszczu.

Jak powstaje czekolada:

Źródło: YouTube

Holenderski farmaceuta (15 marca 1801 – 27 maja 1887) zasłynął z wyprodukowania pierwszej czekolady. Jako pierwszy użył soli alkalicznej do przetworzenia masy kakaowej w celu usunięcia gorzkiego smaku i zwiększenia rozpuszczalności miazgi kakaowej w wodzie. Więc jest z wyjątkiem także ojciec proszku kakaowego, jaki znamy dzisiaj, a kakao van Houten jest nadal sprzedawane. Odegrał także kluczową rolę w udoskonaleniu metody tłoczenia tłuszczu kakaowego z prażonych ziaren kakaowych, a co za tym idzie, także w poszerzeniu zastosowania masła kakaowego w laboratoriach farmaceutycznych.

Ceny kakao wzrosły w ciągu ostatniego roku prawie o połowę. Analitycy ostrzegają, że będą nadal rosły:

Czekolada staje się luksusem. A będzie jeszcze drożej – przewidują analitycy

Jednak wynalazcą maszyny Van Houtena i procesu prasowania był jego ojciec Kašpar van Houten. Połączenie wynalazków ojca i syna doprowadziło w ten sposób do masowej produkcji czekolady w postaci stałej, co znacznie zwiększyło jej spożycie w XIX wieku. Niektórzy nazywają to demokratyzacją czekolady. Pierwsza czekolada mleczna została opracowana w 1875 roku przez Szwajcara, któremu pomogło odkrycie mleka skondensowanego. Za nim stał inny farmaceuta, Henri . A kiedy czekolada była już dostępna na świecie, od niej już tylko krok do zrobienia pysznych czekoladowych cukierków.

Od gorzkiego po mleczny

Typowe belgijskie praliny również nie byłyby tym, czym są, gdyby nie apteka. I chociaż są Belgami, farmaceuta-odkrywca pochodził ze Szwajcarii. Wkrótce potem, gdy szwajcarski farmaceuta otworzył w 1857 roku aptekę w Queen’s Gallery, czyli Galerie de la Reine, niedaleko Wielkiego Placu w Brukseli, zwrócił na siebie uwagę pakując leki w czekoladę. Zawijał w czekoladę różne tabletki i pigułki o nieprzyjemnym smaku, aby uczynić je bardziej atrakcyjnymi i łatwiejszymi do połknięcia przez dzieci i dorosłych.

Przed praliną była pralina

Nie trwało to długo. Kto chciałby połknąć taki przysmak jak czekolada? A kiedy znowu dopadł ją dziwny i zły smak leku, zepsuło to całe przeżycie. Ale dla Neuhasa nie miało to znaczenia, jego czyn wywołał ogromne zainteresowanie czekoladą jako taką.

Wystarczyło wymienić wkład i urodziła się. Oryginalna pralina jest znacznie starsza. Był to migdał oblany karmelizowanym cukrem i nazywał się praslinka, pralinki pojawiły się później, a w przypadku belgijskiej czekolady i migdałów zastąpiono czymkolwiek.

Transformacja ze słodyczy w sztukę

Jednak pomysł ten w pełni rozwinął dopiero wnuk Neuhausa, Jean II. Minęło 55 lat, zanim w 1912 roku słodycze apteczne stały się niemal sztuką i pojawiły się belgijskie praliny, jakie znamy dzisiaj. I to nie był koniec. Louise Agostini, żona młodego Jeana, zauważyła, że ​​kruche praliny często zgniatały się w papierowym rożku, w który były zapakowane, przez co praca nad nimi i ich piękno marnowały się.

Zapraszamy do obejrzenia Fabryki Czekolady Janek w Uherskim Brodzie w regionie Zlín w okresie przedświątecznym:

Zobacz, jak fabryka czekolady produkuje tysiące pralinek dziennie. Nawet ze śliwkami

Louise przekonała męża i tak powstało pudełko czekoladek – pudełko czekoladek. Papierowe pudełko z przegródkami, w których znajdują się poszczególne praliny czekoladowe niczym klejnoty, a klejnoty o niezgłębionej wartości przyciągają uwagę równie szybko, jak praliny nazwane imionami poszczególnych członków . Krótko mówiąc, farmaceuci zmienili świat i życie bez nich nie byłoby takie słodkie. I bez ich żon.

Historie wielu odkryć farmaceutycznych opisał PharmDr. Stanislav Havlíček w książce Farmaceuci zmieniają świat.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *