Żelatyna jest silnym źródłem białka i może chronić kości i stawy oraz zapobiegać bólowi

Wiele osób twierdzi, że żelatyna jest cennym środkiem, który może złagodzić ból spowodowany chorobą zwyrodnieniową stawów. Uważa się, że żelatyna zmniejsza ból stawów ze względu na jej właściwości przeciwzapalne

Żelatyna jest dobrym źródłem białka, które ma wiele zastosowań w przemyśle farmaceutycznym, gotowaniu, ale także jako środek leczniczy i ludowy środek na problemy ze stawami i kościami. Jest głównie pochodzenia zwierzęcego, w mniejszym stopniu pochodzenia roślinnego. Stosowana jest jako substancja opóźniająca starzenie się skóry, przy chorobach takich jak choroba zwyrodnieniowa stawów, osteoporoza, uważa się, że wzmacnia kości, reguluje masę ciała, zwalcza biegunki. Pomimo częstego stosowania, nie ma jednoznacznych i wystarczających dowodów naukowych, które mogłyby potwierdzić lecznicze działanie żelatyny.

Jak otrzymuje się żelatynę?

Przed zastosowaniem jakichkolwiek suplementów zaleca się konsultację z lekarzem. Możliwe, że ten sam suplement nie każdemu będzie odpowiadał tak samo, możliwe, że jego stosowaniu będą towarzyszyć niepożądane efekty. Najprawdopodobniej nie zaszkodzi nam, ale też nie doprowadzi, jeśli zastosujemy go samodzielnie, do poprawy naszego zdrowia.

Żelatynę otrzymuje się z częściowo zhydrolizowanych kości, stawów i innych rodzajów tkanki łącznej. Najczęściej wykorzystuje się żelatynę wieprzową i wołową, ale można ją pozyskiwać także z ryb, drobiu i wodorostów. Jest bezbarwny i pozbawiony smaku, dlatego często wykorzystuje się go do produkcji kapsułek leczniczych oraz jako dodatek do żywności.

Zastosowanie żelatyny

Służy do zagęszczania budyniów, żelków, deserów, lodów, dżemów przemysłowych, jogurtów i produktów mlecznych. Rozpuszcza się w wodzie i można go mieszać z dowolną mieszaniną płynną lub półstałą.

Ponieważ pochodzi z kolagenu, który jest białkiem, składa się wyłącznie z białka i aminokwasów. Zawartość aminokwasów zależy od źródła żelatyny, zazwyczaj zawiera prolinę, hydroksyprolinę i glicynę, które są trzema głównymi aminokwasami kolagenu.

Żelatyna jako środek na skórę

Żelatyna jest najbogatsza w białka, zawiera także żelazo, magnez, wapń, fosfor, selen, foliany. Wiele badań dotyczyło możliwego przeciwutleniającego, przeciwnadciśnieniowego i przeciwnowotworowego działania żelatyny. Problem w tym, że żadne z istniejących badań nie zostało potwierdzone. Większość badań przeprowadzono w warunkach laboratoryjnych na zwierzętach.

Kolagen, z którego otrzymuje się żelatynę, jest białkiem najobficiej występującym w ludzkiej skórze. Uważa się, że jest przydatny w leczeniu ran i różnych schorzeń skóry. Według przeglądu z 2021 r. żelatyna jest doskonałym produktem przyspieszającym gojenie się ran. Przyjmuje się, że żelatyna jest tolerancyjna dla ludzkiej skóry, jednak brakuje badań klinicznych, które w pełni potwierdziłyby tę właściwość żelatyny.

Zdrowie kości i żelatyna

Żelatyna zawiera cenne składniki odżywcze, które mogą przyczynić się do zdrowia kości, jednak brakuje badań, które mogłyby potwierdzić te same właściwości suplementów żelatyny. W jednym badaniu oceniano wpływ żelatyny na gęstość kości u młodych szczurów. Badania wykazały, że po zastosowaniu żelatyny gęstość kości u szczurów uległa wzmocnieniu.

W innym badaniu szczurom z indukowaną osteoporozą – chorobą powodującą zmniejszenie gęstości mineralnej kości – podawano żelatynę pochodzącą z tilapii – gatunku ryby. Po zabiegu stwierdzono lepsze wchłanianie wapnia. Uważa się, że jest to spowodowane działaniem aminokwasów. Eksperci zwracają jednak uwagę, że jest jeszcze za wcześnie na jakiekolwiek wnioski, gdyż należałoby przeprowadzić badania i testy na myszach na populacji ludzkiej, aby móc wydać ostateczne zalecenia dotyczące stosowania żelatyny w terapii osteoporozy.

Czy żelatyna może zmniejszyć ból stawów?

Wiele osób twierdzi, że żelatyna była cennym dodatkiem w łagodzeniu bólu spowodowanego chorobą zwyrodnieniową stawów. Uważa się, że żelatyna zmniejsza ból stawów ze względu na jej właściwości przeciwzapalne.

Niektóre wcześniejsze badania, które nigdy nie zostały potwierdzone, sugerowały, że żelatyna łagodzi objawy choroby zwyrodnieniowej stawów i reumatoidalnego zapalenia stawów. Badanie laboratoryjne przeprowadzone w 2020 r. wykazało, że zastosowanie hydrożelu żelatynowego z kwasem eikozapentaenowym (EPA) spowolniło postęp choroby zwyrodnieniowej stawów u myszy. Uważa się, że dobre efekty wynikają z powolnego uwalniania EPA pod wpływem działania żelatyny. Eksperci podkreślają, że potrzeba dalszych badań, aby potwierdzić możliwe dobre właściwości żelatyny w tym zakresie

Układ trawienny

Badania laboratoryjne sprawdzające wpływ peptydów na badania in vitro (w laboratorium bez badania na żywym organizmie) wykazały, że żelatyna ma zdolność zmniejszania procesów zapalnych w jelitach poprzez modulację różnych cytokin. W badaniu na myszach wykazano, że żelatyna poprawia mikrobiom jelitowy i łagodzi objawy zapalenia jelita grubego. Chociaż niektórzy twierdzą, że żelatyna jest cennym lekarstwem na problemy żołądkowe, nie ma wystarczających dowodów naukowych na poparcie tych twierdzeń.

Nie są znane interakcje leków

Żelatyna jest ogólnie bezpieczna, możliwe są działania niepożądane, jeśli stosuje się więcej niż 15 gramów dziennie. W przypadku nadmiernych dawek może wystąpić obrzęk dziąseł, gardła i jamy ustnej. Nie ma wystarczających danych dotyczących długotrwałego stosowania suplementów żelatyny. Generalnie ilości występujące w żywności są bezpieczne. Jednakże nie ma wystarczających badań dotyczących wpływu na kobiety w ciąży i karmiące piersią, kobietom tym zaleca się unikanie żelatyny.

Nie nadaje się do diety wegan i wegetarian, gdyż jest to produkt pozyskiwany głównie od zwierząt. Osoby stosujące żelatynę najczęściej stosują ją w postaci proszku, który dodaje się do napojów, zup, sosów i lodów. Nie są znane interakcje żelatyny z lekami, suplementami, ziołami i artykułami spożywczymi. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, chronić przed światłem słonecznym. Jest dobrym źródłem białka, jedna łyżeczka żelatyny dostarcza 6 gramów białka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *