Oto, jak często należy odcedzać kiszoną kapustę, aby się nie zepsuła

Nadchodzi sezon na konserwy i kiszoną kapustę! I choć nie ma nic lepszego niż zjedzenie pysznej zieleniny zimą, samodzielne jej przygotowanie to poważne zobowiązanie, bo trzeba to przekazać dalej.

Przenoszenie kapusty (płyn z puszki przelewa się do drugiej puszki, a następnie wlewa z powrotem do pierwszej puszki) rozpoczyna się już drugiego lub trzeciego dnia, aby sól i cukier równomiernie rozłożyły się pomiędzy rzędami. Proces ten trwa do momentu fermentacji kapusty.

Jeśli w puszce znajdują się pływające liście, należy je usunąć, ponieważ mogą służyć jako pokarm dla bakterii chorobotwórczych i pleśni z powietrza oraz zepsuć kapustę.

Gdy kapusta dobrze wyrośnie i nie będzie już zalewać, na powierzchnię solanki wysypuje się kilka garści jęczmienia, które po kilku dniach kiełkuje. W ten sposób uzyskuje się bioosłonę, która chroni ją przed działaniem czynników atmosferycznych.

Podczas wyjmowania organicznej kapusty ostrożnie podnieś pokrywkę, a następnie umieść ją z powrotem w pierwotnej pozycji. Od góry pojemnik lub kanister przykryty jest zwykłą pokrywą.

Innym sposobem na krzyżowanie (zatrzymanie fermentacji) jest dodanie 3 g sorbinianu potasu na 2 kg. kapustę, ponieważ sorbinian uprzednio rozpuszczono w 100 ml. woda pitna. /

Lubię to gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *