Chipsy, o jakich filozofom nawet się nie śniło. Dzięki składowi nie psują się i smakują rewelacyjnie

Kiedy słyszymy określenie „zdrowe chipsy”, nie wierzymy, że będą smaczne. Przyzwyczajeni do chipsów ziemniaczanych, które kuszą nas najróżniejszymi smakami na ladach supermarketów, zapominamy, że super chrupiące przekąski można przygotować także z innych warzyw. Będziesz zszokowany, że mogą tak smakować.

Foto: Shutterstock/Mironov Władimir

Są ludzie, którzy potrafią tropić warzywa niczym pożar. Uwielbiają to wszystko i nie ma mowy, żeby po tygodniu ciągłego jedzenia papryki czy brukselki nagle mieli dość. Podobnie jest z brokułami – nie ma mowy o przejadaniu się. Niedawno pojawił się bardzo ciekawy przepis, który od razu wpadł mi w oko. To chipsy brokułowe.

To musi być fantastyczna przekąska na imprezę, spotkanie w większym gronie, maraton filmowy lub jako „nagroda” po ciężkim treningu. Chipsy brokułowe są pyszne, pełne smaku dzięki dodatkom i wykonane w banalny sposób. Nie sądzę, że kupione w sklepie chipsy zagoszczą na długo w Twojej kuchni.

Chipsy brokułowe – wymarzona przekąska, która się nie psuje

Kompozycja:

  • Składniki: 1 duży brokuł
  • około. 100-130 g startego parmezanu lub innego twardego sera dojrzewającego
  • odrobinę oliwy z oliwek lub np. oleju ryżowego
  • sól, słodka lub ostra papryka, opcjonalnie trochę płatków drożdżowych

Zbliżać się:

  1. Brokuły podzielić na różyczki i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i przekrój każdą rozetę na pół.
  2. Przygotuj blachę do pieczenia i lekko posmaruj ją oliwą z oliwek. Następnie ułóż na nim brokuły i lekko je rozgnieć pięścią lub dnem filiżanki.
  3. Posmaruj pokruszone brokuły oliwą, najlepiej pędzelkiem, dopraw pieprzem, następnie delikatnie posyp parmezanem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  4. Piec chipsy brokułowe przez około 10 do 15 minut, aż będą chrupiące. Podawać z ulubionym sosem lub dipem – szczególnie polecam salsę pomidorową lub sos jogurtowo-ziołowy.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Jedzenie takich warzyw może się źle skończyć. Nigdy tego nie rób

Dwunastu „krzyżowców” w walce z rakiem. Na liście: kapusta, brokuły i brukselka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *