Jeśli nigdy wcześniej nie używałeś smalcu w cieście, ważne jest, aby wiedzieć, że smalcu używa się po jego stopieniu i zastygnięciu. Surowy smalec, przepuszczany przez maszynę do mielenia, nie jest używany, podobnie jak nie używa się smalcu.
Smalec to tłuszcz, który pozostaje w naczyniu po ugotowaniu połówek wieprzowiny.
Jak zrobić rogaliki ze smalcem w cieście
Ponieważ ciasto robi się na drożdżach, zaczyna się od jego przygotowania. W misce wymieszaj pokruszone drożdże z cukrem, aż oba składniki się rozpuszczą. Dodać śmietanę, sól, esencję i smalec. Wszystkie te składniki intensywnie mieszaj, aż uzyskasz jednorodną kompozycję.
Stopniowo dodawaj przesianą mąkę do tej kompozycji. Gdy ciasto stanie się zwarte, dobrze je zagniatamy, aż przestanie się kleić. Dzięki zawartości masła ciasto nie będzie bardzo zwarte, będzie lekko miękkie, ale nie lepkie. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej dwie godziny. Im dłużej ciasto leży na zimno, tym delikatniejsze będą rogaliki.
Za pomocą wałka rozwałkuj każdą część ciasta na okrągłe placki o grubości 3-4 mm. Każdy arkusz ciasta pokroić na trójkątne kształty. Na podstawę trójkątów dodaj łyżeczkę dżemu lub kawałka gówna. Następnie zwiń trójkąty zaczynając od podstawy ku górze. Uformowane w ten sposób rożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostaw rogaliki na blasze i rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Blaszkę ze smalcem w cieście wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piecz rogaliki przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Nie dopiekaj ich zbyt mocno, aby zbytnio się nie zrumieniły i nie stały się chrupiące.
Po upieczeniu obtaczamy je na gorąco w cukrze pudrze. Będą miały piękny wygląd, ale i pyszny smak.