Ciasto marchewkowe z aksamitnym kremowym nadzieniem. Dzięki temu składnikowi smak staje się jeszcze lepszy

Przepis na miękkie i pachnące cynamonem ciasto marchewkowe jest zadziwiająco prosty. Choć kojarzy się zazwyczaj z wiosną lub jesienią, nic nie stoi na przeszkodzie, aby cieszyć się nim także zimą. Efekt końcowy zadowoli nawet największego miłośnika deserów.

Ciasto Marchewkowe – zapach cynamonu i aksamitnej śmietanki
Foto: Shutterstock/JeniFoto

Ciasto marchewkowe ma wielu fanów. Nic dziwnego, bo ten deser jest nie tylko niezwykle smaczny, ale i uniwersalny. Można nim delektować się do popołudniowej kawy lub herbaty lub podać gościom na rodzinnej uroczystości. Jego przygotowanie jest proste i niewymagające, więc poradzi sobie z nim każdy miłośnik słodkich smakołyków.

Klasyczne ciasto marchewkowe – pomysł na prosty i szybki deser. Zapach cynamonu i aksamitna kremowa mieszanka doskonale się uzupełniają

Aby ciasto marchewkowe wyszło idealnie delikatne, puszyste i jednocześnie wilgotne, należy dodać określony składnik. To jest soda oczyszczona. Wystarczy odrobina sody oczyszczonej, aby „unieść” ciasto i nadać mu niesamowity wygląd. Nie zapomnij dodać go do pozostałych składników.

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 150 g startej marchewki,
  • 150 ml oleju roślinnego,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich.

Składniki na masę kremową:

  • 3/4 kostki masła,
  • 150 g serka śmietankowego (np. mascarpone lub twarogu, do smaku)
  • 1 szklanka cukru pudru.

Ciasto marchewkowe z nadzieniem śmietanowym. Sposób przygotowania

W misce mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem. W osobnej misce ubić jajka z cukrem, aż powstanie gładka, lekka i puszysta masa. Najlepiej używać robota kuchennego. Na średnich obrotach stopniowo dodawaj olej i dodaj startą na grubej tarce marchewkę.

Do płynnych składników dodać składniki sypkie i wszystko delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przekładamy następnie do formy (np. 16 x 18 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec około 45 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto do ostygnięcia.

Teraz czas na krem. W tym celu miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem, a gdy uzyskasz puszystą masę, dodaj serek śmietankowy i usmaż mieszaj, aż konsystencja będzie gęsta i aksamitnie gładka. Wystudzone ciasto przekrój na dwie równe warstwy. Jedną warstwę smarujemy kremem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pozostałą mieszanką posmaruj brzegi i wierzch ciasta marchewkowego. Na sam koniec dekorujemy orzechami włoskimi.

Smacznego!

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Jak przygotować pączki w domu? Najlepiej według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie

Szarlotka mojego męża zawsze wywołuje zamieszanie. Sprytnie przygotowuje je w 10 minut i zbiera za to brawa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *