Przepis na miękkie i pachnące cynamonem ciasto marchewkowe jest zadziwiająco prosty. Choć kojarzy się zazwyczaj z wiosną lub jesienią, nic nie stoi na przeszkodzie, aby cieszyć się nim także zimą. Efekt końcowy zadowoli nawet największego miłośnika deserów.
Ciasto marchewkowe ma wielu fanów. Nic dziwnego, bo ten deser jest nie tylko niezwykle smaczny, ale i uniwersalny. Można nim delektować się do popołudniowej kawy lub herbaty lub podać gościom na rodzinnej uroczystości. Jego przygotowanie jest proste i niewymagające, więc poradzi sobie z nim każdy miłośnik słodkich smakołyków.
Klasyczne ciasto marchewkowe – pomysł na prosty i szybki deser. Zapach cynamonu i aksamitna kremowa mieszanka doskonale się uzupełniają
Aby ciasto marchewkowe wyszło idealnie delikatne, puszyste i jednocześnie wilgotne, należy dodać określony składnik. To jest soda oczyszczona. Wystarczy odrobina sody oczyszczonej, aby „unieść” ciasto i nadać mu niesamowity wygląd. Nie zapomnij dodać go do pozostałych składników.
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 150 g startej marchewki,
- 150 ml oleju roślinnego,
- 3 jajka,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 50 g posiekanych orzechów włoskich.
Składniki na masę kremową:
- 3/4 kostki masła,
- 150 g serka śmietankowego (np. mascarpone lub twarogu, do smaku)
- 1 szklanka cukru pudru.
Ciasto marchewkowe z nadzieniem śmietanowym. Sposób przygotowania
W misce mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem. W osobnej misce ubić jajka z cukrem, aż powstanie gładka, lekka i puszysta masa. Najlepiej używać robota kuchennego. Na średnich obrotach stopniowo dodawaj olej i dodaj startą na grubej tarce marchewkę.
Do płynnych składników dodać składniki sypkie i wszystko delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przekładamy następnie do formy (np. 16 x 18 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec około 45 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto do ostygnięcia.
Teraz czas na krem. W tym celu miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem, a gdy uzyskasz puszystą masę, dodaj serek śmietankowy i usmaż mieszaj, aż konsystencja będzie gęsta i aksamitnie gładka. Wystudzone ciasto przekrój na dwie równe warstwy. Jedną warstwę smarujemy kremem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pozostałą mieszanką posmaruj brzegi i wierzch ciasta marchewkowego. Na sam koniec dekorujemy orzechami włoskimi.
Smacznego!
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Jak przygotować pączki w domu? Najlepiej według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie
Szarlotka mojego męża zawsze wywołuje zamieszanie. Sprytnie przygotowuje je w 10 minut i zbiera za to brawa