Powiedzieliśmy Wam, jakie to było wyjątkowe. Teraz dzielimy się wskazówkami, które zapewnią niesamowicie chrupiącą skórkę podczas smażenia.
Każdy uwielbia smażone ziemniaki. Może być samodzielnym daniem w okresie Wielkiego Postu lub nie tylko, albo dodatkiem. Jednak uczynienie go idealnym – z pyszną złotą skórką i delikatnym środkiem – nie jest najłatwiejszym zadaniem. Istnieje jednak wiele wskazówek, które w tym pomogą.
Jak uzyskać idealne chrupiące smażone ziemniaki
Do smażenia wybieraj odmiany ziemniaków z żółtym miąższem. To one najlepiej nadają się do tej metody gotowania i najłatwiej uzyskać złotą skórkę.
Przed gotowaniem zanurz pokrojone w kostkę lub w inny sposób ziemniaki w lodowatej wodzie. Ta metoda wyeliminuje nadmiar skrobi. Trzymaj w wodzie przez 10 do 30 minut, a następnie osusz na ręcznikach papierowych. Gdy ziemniaki będą suche, możesz je natychmiast usmażyć.
Technologia smażenia również ma wpływ na wynik. Najpierw smaż kawałki na maksymalnym ogniu, aż będą chrupiące. Jednocześnie staraj się nie przesuwać kawałków, chyba że jest to absolutnie konieczne – w przeciwnym razie skorupa nie stwardnieje. Gdy wszystkie ziemniaki będą równomiernie złociste, dodać masło i przykryć pokrywką, tak aby kawałki były ugotowane w środku.
Przestrzegaj tych zasad, a Twoje ziemniaki będą fantastycznie chrupiące. Dzieliliśmy się także sekretami.