Niektórzy emeryci w domach są niedożywieni. Jest kilka powodów

Kiedy starsi ludzie przychodzą do domów opieki, są otoczeni opieką i nie martwią się o prowadzenie domu, sprzątanie, zakupy czy gotowanie. Ale jednocześnie niesie ze sobą zasadnicze zmiany w rutynie dnia i wszystkich czynnościach, w tym w przyjmowaniu pokarmu. Właśnie temu zajęto się w nowym badaniu „Karmienie osób starszych w opiece instytucjonalnej”, opublikowanym w czasopiśmie Fórum sociální politiki.

Osoby starsze przebywające w domach opieki i w domu cierpią z powodu niewystarczającego spożycia pożywienia

Jej autorkami Martina Němcová i Marcela Petrová Kafková są naukowcy z Centrum Badań nad Agingiem przy ul. . Zwracają uwagę, że zwłaszcza brak możliwości wyboru pożywienia i duże zmiany w przyzwyczajeniach żywieniowych mogą powodować, że podopieczni domów opieki nie dostaną wystarczającej ilości jedzenia. Kiedy przeszukali strony internetowe tych placówek w Pradze i Kraju Południowomorawskim, odkryli, że poza dietami prawie żadne miejsca nie zajmują się indywidualnymi wyżywieniami.

Dla zadowolenia klientów byłoby lepiej, gdyby domy opieki dla osób starszych funkcjonowały w sposób bardziej swobodny, mówi socjolog Lucie Vidovićová w rozmowie z Deníkiem:

Socjolog: Chronimy zdrowie seniorów, ale zapominamy o ich zadowoleniu

Naukowcy na to zwracają uwagę ma nie tylko nasycić osobę, ale także sprawić jej przyjemność, radość z rytuałów lub jedzenia. Przygotowywanie posiłków zajmowało seniorom znaczną część dnia w domu, sprzyjało samowystarczalności i było powodem do wychodzenia wśród ludzi. Wszystko to po wyjściu do znika i tym mniej smakuje. Projekt firmy NutriAction z 2017 roku obejmujący czeskie domy dla osób starszych i domy o specjalnym reżimie wykazał, że ponad dwie piąte klientów jest zagrożonych niedożywieniem, a 16 procent klientów jest już niedożywionych.

W większości domów obowiązuje jednolity czas wydawania posiłków i często zajmuje to tylko pół godziny. Wymaga więc ścisłej punktualności. W niektórych miejscach obiad serwowany jest już o godzinie 17:00 i jest ostatnim posiłkiem w ciągu dnia, co może być problemem dla osób późno chodzących spać. Jako pozytywny przykład podają placówki, w których wydają jedzenie przez całe dwie godziny.

„W jednym z domów wprowadzono nawet przygotowywanie śniadań i kolacji jako codzienną wspólną czynność” – podkreślili.

Butelka do picia z gwizdkiem dla najmłodszych

Za nieelastyczne zasady można również winić zbyt rygorystyczne wytyczne dotyczące higieny, na które domy nie mają wpływu. Z ich powodu często problemem jest przechowywanie, podgrzewanie lub zamrażanie żywności, chociaż zwykle robi się to w gospodarstwach domowych.

Nawet menu bez wyboru, z wyjątkiem dostosowania, nie wpływa na smak . „Większość klientów nie ma wyboru lub wybiera między dwiema opcjami podczas lunchu. Często jest to tylko pseudowybór, na przykład ryba z ziemniakami lub ryba z puree, wynikająca z potrzeb różnych diet” – opisuje Němcová.

Czy sytuacja robi się poważna? Gazeta poruszyła ważny temat społeczny:

Czy system zmierza w stronę otchłani? Liczba emerytów w Czechach rośnie, ale pracowników socjalnych jest niewielu

Zdaniem naukowców spożycie pokarmu znacząco ogranicza m.in oraz stosowanie pomocy kompensacyjnych. Chociaż na drżące dłonie dostępne są przydatne kubki lub łyżeczki do picia, seniorzy często dostają butelkę z gwizdkiem dla małych dzieci. „To obniża godność klientów usług mieszkaniowych” – zauważyła Petrová Kafková.

To idzie też w drugą stronę

Obaj badacze podają jednak także przykłady dobrych praktyk: na przykład obiekty, w których można przechowywać własną żywność w lodówkach i przygotowywać ją we wspólnej kuchni lub w aneksie kuchennym w swoim pokoju.

Niektóre lokale oferują także własny bufet lub sklep na swoim terenie. „Zazwyczaj umożliwia to zakup w ramach menu niedostępnych artykułów spożywczych, takich jak słodycze, słone przekąski czy alkohole. Chociaż żywność ta nie spełnia zasad racjonalnej diety, w różnym stopniu jest częścią codziennego życia i znacząco przyczynia się do zadowolenia seniorów” – wyjaśniła Němcová.

Odżywianie jest dla seniorów bardzo ważnym czynnikiem, który może mieć wpływ na ich zdrowie i jakość starzenia się:

Jak karmić osoby starsze? Witalność z talerza jest bardzo ważna

Magdaléna Kekrtová, terapeutka żywieniowa z firmy Ne hladu, zwróciła uwagę, że osoby starsze cierpią z powodu niewystarczającego spożycia pożywienia nie tylko w domach opieki, ale także w środowisku domowym. „Odżywianie u osób starszych jest generalnie problematyczne – ze względu na ograniczenia zdrowotne, zmniejszony apetyt, ale także trudności z gryzieniem pokarmu” – wyjaśniła.

O tym też przypomniała sprzyja większemu spożyciu pokarmu. Jednak, jak wynika z przytoczonego badania, nie wystarczy biernie siedzieć wśród ludzi, ważna jest towarzyska zabawa, która sprzyja apetytowi. Z drugiej strony w domach opieki wielu klientów wstydzi się swoich problemów z jedzeniem, co ponownie prowadzi do niższej konsumpcji.

Kekrtová opowiadała się także za mniej aromatyzowaną żywnością lub jej konsystencją w domu opieki dla osób starszych. „Konieczność drobnego doprawiania możemy spotkać w przypadku różnych ograniczeń trawiennych. „Dostosowanie konsystencji pokarmu może zminimalizować ryzyko zadławienia lub pomóc w gryzieniu i połykaniu” – dodała.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *