Pomysł na lunch z kurczakiem jest zawsze dobrym pomysłem, niezależnie od tego, czy myślisz o pieczonych udkach z kurczaka, czy może o steku. Jakiś czas temu postanowiłam przygotować kurczaka na lunch w inny sposób. Wziąłem szpinak z serem i zawinąłem w mięso i to był błąd. Od tego czasu moja rodzina nalega na ten lunch trzy razy w tygodniu….
Kurczak na lunch to chyba najpopularniejsza opcja po wszystkich zupach i stekach. Nic dziwnego – kurczak jest łatwo dostępny, stosunkowo tani i naprawdę łatwy w obróbce – rzadko można się pomylić. Jakiś czas temu nie miałam pojęcia, co zrobić na lunch, ale miałam w lodówce kilka piersi z kurczaka. Zastanawiałam się, co z nich zrobić, i ponownie zajrzałam do lodówki. Wyciągnęłam szpinak, serek ricotta i pół opakowania tłustego sera feta. Od razu zabrałam się za przygotowywanie roladek z kurczakiem.
Lunch z kurczakiem – bułeczki ze szpinakiem i serem
Składniki:
- 1,5 kg piersi z kurczaka
- 700 g świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki serka ricotta
- 1 łyżka sera feta
- opcjonalnie: trochę śmietanki
- sól, pieprz do smaku
- mąka pszenna
- trochę bulionu
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
- Czosnek podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, a gdy uwolni swój aromat, dodać szpinak i lekko go posolić. Gdy zmięknie, dodać ser i odrobinę pieprzu. Gotuj na średnim ogniu, aż powstanie gęsty sos. Jeżeli jednak jest zbyt gęste, dodać odrobinę śmietanki.
- Podczas gotowania sosu zajmij się mięsem. Filety pokroić w steki i rozbić je na stosunkowo cienko, uważając jednak, aby nie rozerwać mięsa tłuczkiem. Najlepiej zrobić to przez folię spożywczą.
- Na środek każdego cienko pokrojonego kawałka mięsa nałóż porcję nadzienia i lekko je rozsmaruj. Następnie zwiń mięso – najpierw z boków do środka, a następnie ciasno od dołu do góry. W razie potrzeby zabezpiecz wykałaczką.
- W szerokim garnku lub głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz. Każdą bułkę dokładnie obtaczamy w mące z obu stron. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron, aż bułeczki się zarumienią.
- Upieczone bułeczki zalać gorącym bulionem i jeśli zostało, dodać nadzienie szpinakowe. Dusić pod przykryciem około 10 minut na małym ogniu. Następnie ubij powstały sos śmietaną lub mąką.
Bułki można też upiec w piekarniku, ale moim zdaniem smaczniejsze są duszone na patelni. Najlepiej smakują z puree ziemniaczanym i lekką sałatką.
Smacznego!
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Odkąd zrobiłam schab w tej wersji, nikt w domu nie chce jeść kotletów. Będzie pyszne, a jedynie zabrudzisz patelnię
Tylko w ten sposób można przygotować soczyste udka z kurczaka. Te dwa składniki i marynata są koniecznością