Aby nic nie zepsuło Ci gotowania: 4 produkty do czyszczenia maszynki do mięsa z resztek jedzenia i rdzy

Aby nic nie zepsuło Ci gotowania: 4 produkty do czyszczenia maszynki do mięsa z resztek jedzenia i rdzy

Każda gospodyni domowa wie, że czyszczenie maszynki do mięsa po użyciu to długi i skomplikowany proces. A jeśli nie wysuszysz go dobrze, z czasem jego czyszczenie stanie się trudne.

Do sprzątania nie trzeba kupować drogich środków chemicznych, wystarczą te, które znajdziesz w domu, mówi I Want! Wielu współczesnych producentów oferuje specjalne gotowe akcesoria do czyszczenia rusztów, ale jeśli ich nie masz, możesz je wykonać samodzielnie.

Aby nic nie zepsuło Ci gotowania: 3 produkty do czyszczenia maszynki do mięsa z resztek jedzenia i rdzy - zdjęcie nr 1

Do oczyszczenia maszynki do mięsa z tłuszczu wystarczy kawałek świeżego lub suszonego chleba, który dobrze wchłania tłuszcz, żyłki i resztki mięsa. Przepuść go przez maszynę do mięsa, a nie będziesz musiał spędzać dużo czasu na zmywaniu tłuszczu ze środka. Wystarczy później spłukać bieżącą wodą. Ta metoda jest odpowiednia dla jednostek elektrycznych i mechanicznych.

Można też pominąć kilka surowych, obranych ziemniaków. Będzie to działać podobnie jak metoda chlebowa. Czyszczenie maszynki do mięsa będzie znacznie łatwiejsze.

Ruszty można oczyścić z resztek mięsa za pomocą specjalnych akcesoriów lub zapałki, wykałaczki lub szczoteczki do zębów z twardym włosiem. Ruszty staną się czyste także po przepuszczeniu przez nie surowego ziemniaka lub cebuli.

Jeśli zacznie pojawiać się rdza, można ją usunąć za pomocą octu stołowego:

Aby nic nie zepsuło Ci gotowania: 3 sposoby na oczyszczenie maszynki do mięsa z resztek jedzenia i rdzy - zdjęcie nr 2
  • wlej 9% octu do miski;
  • umieścić części z rdzą;
  • pozostawić na 5-10 minut;
  • spłukać czystą wodą;
  • wysusz dobrze;
  • przetrzeć olejem słonecznikowym, aby zapobiec ponownemu pojawieniu się rdzy.

►Sól i soda dobrze usuwają rdzę. Natrzyj części sodą oczyszczoną lub solą z kilkoma kroplami soku z cytryny. Odczekaj kilka minut i dobrze spłucz wodą. Wytrzyj miękką szmatką.

►Podczas czyszczenia nie używaj kwaśnych środków czyszczących, twardych siatek ani metalowych siatek, aby uniknąć uszkodzenia sprzętu. Wystarczy miękka ściereczka i gąbka do mycia naczyń.

►Aby dokładnie wysuszyć maszynkę do mięsa, nie zostawiaj jej na wolnym powietrzu. Lepiej wytrzeć wszystkie elementy szmatką i owinąć je papierem lub czystym ręcznikiem.

Wcześniej pisaliśmy, jak zrobić to samodzielnie na patelni. Wydłuży to jego żywotność i nie będziesz musiał kupować nowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *