Owoce, które znajdziesz w sklepie wyglądają idealnie. Nie mają żadnych niedoskonałości, mają żywe kolory i wręcz błyszczą. Za zachowanie wszystkich tych cech tak długo, jak to możliwe, trzeba zapłacić cenę. Producenci niektórych owoców są zmuszeni nakładać warstwę wosku na skórkę. Dowiedz się, dlaczego konieczne jest usunięcie wosku ze skórki owoców. Oto, co mówią eksperci.
Wosk pomaga dłużej przetrwać owoce / Shutterstock
Wosk na skórkach owoców z biegiem czasu wywołał falę dyskusji w Internecie. Dokonano najróżniejszych założeń i werdyktów, co utrudnia konsumentom podjęcie decyzji, co zrobić.
Pewnie zastanawiałeś się też, czy wystarczy umyć skórkę owocu wodą, czy też konieczne jest oczyszczenie skórki i wyrzucenie jej. Prawdę można poznać jedynie od osób z wykształceniem z zakresu bezpieczeństwa żywności, .
Dlaczego konieczne jest usuwanie wosku ze skórki owoców
Większość obaw związanych z woskiem używanym do obierania owoców wiąże się z jego potencjałem rakotwórczym. Jednakże Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) bardzo dobrze uregulowały, jakiego rodzaju wosku można używać, aby można go było bez problemu połknąć.
Jeśli nadal chcesz go wyczyścić, użyj szorstkiej gąbki podczas mycia owoców pod bieżącą wodą. Wosk zejdzie łatwo. Jeśli chcesz pozbyć się innych zanieczyszczeń, możesz użyć sody oczyszczonej.
Ważne jest, aby nie wyrzucać skórki owocu, ponieważ jest ona bardzo bogata w błonnik i składniki odżywcze.
Dlaczego wosk nakłada się na owoce?
Wosk na skórce owoców pełni dwie bardzo dobrze określone role. Stosuje się go przede wszystkim po to, aby przedłużyć ich trwałość, a po drugie, aby wyglądały lepiej. Owoce naturalnie posiadają warstwę mgły, która pomaga im zachować świeżość przez dłuższy czas.
Mikroorganizmy nie mogą już tak łatwo ich atakować, ponieważ nie mogą już penetrować skorupy. Bez tej warstwy wosku owoce, które zazwyczaj składają się w 80–95% z wody, natychmiast uległyby zepsuciu.
Na przykład jabłka zbierane do sprzedaży należy je umyć, zanim trafią do magazynów supermarketów. W ten sposób usuwane są wszelkie zanieczyszczenia, a także syntetyczne lub naturalne pestycydy.
Po tym procesie naturalny wosk jest usuwany, a producenci zmuszeni są do nałożenia nowej warstwy.
Odkryj i. Oto najpopularniejsze typy na całym świecie.
Wosk nałożony na skórkę owoców sprawia, że zachowują one znacznie dłuższą trwałość. Wiele z nich przywieziono z miejsc odległych o tysiące kilometrów i bez nich zepsułyby się po drodze. Nie tylko to. Wosk nadaje im również połysk, który czyni je znacznie atrakcyjniejszymi.
Na owoce nakłada się kilka rodzajów wosku. W większości przypadków stosuje się wosk carnauba, który ekstrahuje się z liści palmy brazylijskiej.
Stosuje się również wosk kandelila. Przed zastosowaniem rozcieńcza się go taką ilością wody, aby 3 litry wystarczyły na pokrycie 4,5 tony owoców cytrusowych. Owoce zanurza się w wosku, ale można go również nakładać przez posypanie.