A co z resztkami dżemów?
Choć dżemy i marmolady dzięki dużej zawartości cukru pozostają otwarte przez nieskończoną ilość czasu, z pewnością nadają się na wejście w nowy rok bez śmieci, bałaganu i niepotrzebnych rzeczy, które tylko zajmują miejsce. Pozbądź się słoików po dżemach i wykorzystaj je do czegoś dobrego.
Nie martw się o resztki marmolady, możesz je wymieszać, gdy nikt nie patrzy. W naszym kraju nie jest to powszechne, ale gdzie indziej na świecie można zwykle spotkać ciekawą mieszankę, która wcale nie jest zła w smaku. Sekretnym składnikiem często jest także marmolada pomarańczowa. Świetnie komponuje się w takich mieszankach, a jej egzotyczny smak robi wrażenie. Miłośnicy cytrusów mogą jednak delektować się nim także samodzielnie.
Źródło: YouTube
Marmolada i placuszki dietetyczne
Jaki deser ugotować z resztek marmolady? W mgnieniu oka będziesz mieć na przykład ciasto na patelni lub super szybkie naleśniki z zaledwie dwóch składników.
Do tak dietetycznych i zdrowych naleśników wystarczą tylko dwa składniki. Zapomnij o mące i zmiksuj jednego dojrzałego banana blenderem ręcznym, a gdy będzie już zupełnie papkowaty i miękki, dodaj jeszcze dwa jajka.
Zmiksuj blenderem, aż płyn całkowicie się połączy. Z tego ciasta usmaż na prawie suchej patelni małe placuszki wielkości dłoni.
Nawet jeśli ponownie dosłodzisz je konfiturami, możesz przynajmniej poczuć się dobrze, wiedząc, że w jedzeniu nie ma mąki, innego dodatku cukru czy środków spulchniających. To miękkie ciasto i nie da się z niego zrobić dużych, puszystych placków, ale zobaczysz, że gościom to w ogóle nie będzie przeszkadzać. Ich smak jest fantastyczny sam w sobie.
Ciasto kratowe z dżemem
Ciasta siatkowe nie są niczym nowym. Chociaż będziesz musiał przygotować ciasto, pracy z ciastem jest niewiele. Zużyjesz wszystkie marmolady i od razu upieczesz całą blachę, którą możesz pokroić na mniejsze kawałki. Żadnego smażenia i stania przy kuchence!
Ciasto kratkowe robione jest z ciasta kruchego. W misce wymieszaj 300 g mąki zwykłej z połową opakowania proszku do pieczenia, do którego dodajesz także 100 g cukru, 80 g miękkiego tłuszczu lub masła, 1 całe jajko, 4 łyżki mleka i odrobinę skórki z cytryny aromat.
Wszystko dobrze wymieszaj rękami. Ciasto na początku będzie bardzo kleiło się do palców, dlatego należy wcześniej odmierzyć i przygotować wszystkie składniki. Stopniowo zacznie się formować gładkie ciasto, ale nie powinno już kleić się do palców. Jeśli wydaje się zbyt suche i kruche, dodać kolejną łyżkę mleka, w przeciwnym razie łyżkę mąki.
Można z tym ciastem pracować od razu, ale najlepiej smakuje po półgodzinnym postoju w lodówce. Następnie podziel go na trzy części. Dwie trzecie rozwałkowujemy i wykładamy formę arkuszem ciasta. Jeśli jest nieklejąca, nie trzeba niczego smarować ani posypywać, zdecydowanie lepiej jest ze starszymi formami. Jeśli nie masz wałka do ciasta, po prostu wciśnij ciasto rękoma w formę i palcami uformuj równą powierzchnię. W każdym razie ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach.
Marmoladę wymieszać i obficie posmarować nią całe ciasto. Warstwa może być nieco wyższa, podczas pieczenia nieco się skurczy. Z jednej trzeciej pozostałego ciasta rozwałkuj cienki naleśnik i pokrój go nożem lub nożem w długie paski o szerokości około 1,5 cm. Następnie umieść je na wierzchu ciasta, aby utworzyć prostą siatkę.
Jeśli masz ochotę na lepsze dekoracje, śmiało! Z tego ciasta można łatwo zrobić liście, kwiaty, gwiazdki, warkocze i różne inne kształty, którymi można pięknie ozdobić powierzchnię ciasta. Możesz także zainspirować się obrazem w tekście.
Przed pieczeniem posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, aby ciasto nabrało pięknego koloru i włóż do piekarnika. Ciasto kratkowe pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut lub do momentu, aż ciasto będzie ładnie złociste. Przed pokrojeniem poczekaj, aż ciasto dobrze ostygnie.
Źródła: igurmet.cz, prozeny.cz