Od pewnego czasu porównuje się rodzaje mleka, ale które z nich zawiera najwięcej witaminy D spośród mleka pełnego, częściowo lub całkowicie odtłuszczonego?
Kiedy mówimy o witaminie D, mamy na myśli ją może jeden z najważniejszych, jakie możemy znaleźć i wprowadzać do naszego organizmu właśnie ze względu na liczne korzyści, jakie może przynieść naszemu zdrowiu.
Na przykład może być bardzo przydatny do wchłaniania wapnia w jelitach, ale także do utrzymywania jego prawidłowego poziomu. Witamina D jest również ważna, jeśli chodzi o zdrowie i wzmocnienie naszych kości, szczególnie u dzieci i młodych ludzi w ogóle, którzy są w fazie wzrostu i rozwoju.
A przede wszystkim idealnie nadaje się do stymulacji układu odpornościowego. Właśnie z tego powodu ważne jest, aby zawsze móc zwiększyć go w swoim organizmie, na przykład poprzez spożycie mleka: ale który jest najlepszy i najbardziej odpowiedni?
Mleko, oto które zawiera najwięcej witaminy D
Zacznijmy od zrozumienia, jakie są główne różnice, o których powinieneś wiedzieć, próbując dokonać porównania rodzaje mleka, które mamy przed sobą. Jeśli chodzi o całość, niewątpliwie charakteryzuje się on bardziej kremowym smakiem, a także znacznie pełniejszym profilem z odżywczego punktu widzenia.
W przeciwieństwie do na przykład całkowicie odtłuszczonej karmy, która czasami może wydawać się zbyt lekka i dlatego niezbyt przydatna, jeśli chcesz cieszyć się dobroczynnymi właściwościami tej karmy. Jednak odtłuszczony wydaje się być być może bardziej zrównoważony i zrównoważony między nimi, właśnie dlatego, że znajduje się w połowie drogi między nimi „ekscesy„.
Co więcej, w szczególności, chociaż jest bardziej odtłuszczone, a zatem lżejsze niż mleko pełne, mleko częściowo odtłuszczone nadal zawiera dobry i odpowiedni składnik białek, wapnia, a przede wszystkim witaminy D, jednocześnie znacząco i często korzystnie rezygnując z tłuszczów. Krótko mówiąc, bez dwóch zdań nasza rada jest wybieranie jak najbardziej odtłuszczonego mleka, jeśli chcesz schudnąć. Ale uważajcie, żeby nie przesadzić, bo jeśli prawdą jest, że najbardziej odtłuszczone jest przydatne do redukcji tłuszczów i nie utraty białek, to równie słuszne jest stwierdzenie, że w rzeczywistości tłuszcze są również fundamentalne dla naszego zdrowia.
Ale co konkretnie wiemy o obecności witaminy D i przede wszystkim, który z tych trzech typów jest bardziej obecny? Cóż, jeśli chodzi o jego obecność, która jak wiemy jest bardzo ważna dla każdego z nas, a co za tym idzie dla równowagi i zdrowia naszego organizmu, wiemy, że jest rozprowadzana w ten sposób. W przypadku mleka pełnego występuje 98 IU, w przypadku mleka częściowo odtłuszczonego osiągamy 115 i ostatecznie w przypadku całkowicie odtłuszczonego uzyskujemy 124 IU.