Mistrzowskie spaghetti z sycylijskim akcentem. Ten makaron smakuje lepiej niż włoskiej babci

Czwarty stycznia był świętem, które przypadło do gustu wszystkim miłośnikom słonecznych Włoch i ich smaków. Dzień Spaghetti, który obchodzony jest właśnie w tym dniu, to doskonały pretekst do przygotowania szalonego makaronu. Ale zapomnij o klasycznym ragu czy carbonarze – wypróbuj sycylijski przepis z odrobiną ryby.

Foto: Shutterstock/Jaded Art

Dania z makaronu są nie tylko smaczne, ale także odpowiednie na każdą okazję. Wystarczy kilka prostych składników i łatwe przygotowanie, aby zadowolić nawet największych smakoszy. Warto jednak postawić na coś wyjątkowego i niepowtarzalnego, dlatego przedstawiamy Wam przepis na nieco inny sos, np. boloński.

Makaron tak dobry, że włoska babcia prosiłaby o więcej

Kuchnia włoska to esencja smaków, kolorów i niesamowitych doznań kulinarnych. Sekret doskonałych dań tkwi przede wszystkim w prostocie i niekwestionowanej jakości produktów. Ten sycylijski przepis na Picchi Pacchio jest idealny i zadowoli nawet samą włoską babcię!

Włoskie specjały często opierają się na prostych składnikach, a ich przygotowanie zajmuje zwykle mniej niż kwadrans. Podobnie jest z sycylijskim makaronem Picchi Pacchio, który jest połączeniem szalonych pomidorów, anchois, bazylii i oczywiście sera. To połączenie jest idealne na chłodne popołudnia – napełnia dom szalonym smakiem i szczególnie przypadnie do gustu największym miłośnikom smaków słonecznych Włoch.

Sycylijski makaron Picchi Pacchio z anchois

Składniki:

  • 360 g spaghetti
  • 1 kg świeżych pomidorów lub wysokiej jakości pomidorów z puszki
  • 4 filety z anchois
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • 100 g sera Provolone
  • Oliwa z oliwek
  • kilka listków bazylii
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory namoczyć w gorącej wodzie, obrać i pokroić na małe kawałki. Jeśli używasz pomidorów z puszki, przełóż je do miski i dokładnie rozgnieć widelcem.
  2. Drobno posiekaj cebulę i czosnek – warzywa podsmaż na patelni z odrobiną oliwy. Gdy się zrumienią, dodaj anchois. Po chwili dodać pomidory, liście bazylii, sól i pieprz, zredukować sos.
  3. W międzyczasie ugotuj spaghetti al dente.
  4. Do ugotowanego sosu dodać makaron i wszystko dobrze wymieszać, aż pomidory przykryją pastę. Na koniec posyp serem i gotowe.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Dodaj do zupy pomidorowej. Nigdy nie smakowała tak dobrze

Kiedyś jedli go biedni, dziś jedzą go najbogatsi. Oto prosty przepis na przysmak restauracyjny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *