Koleżanka, która piecze ciasta, podzieliła się ze mną przepisem na idealny biszkopt. Sekret tkwi w ilości tego składnika

Idealne do kawy lub jako baza do ciasta. Trudno wyobrazić sobie słodycze bez biszkoptu. Choć sam w sobie jest doskonały, stanowi także doskonałą bazę do innych deserów. Jak to przygotować? Jak zawsze ważne są proporcje i jeszcze jeden szczegół.

Zdjęcie: Shutterstock.com/antpkr

Aby biszkopt był idealnie miękki, cudownie wilgotny i odpowiednio puszysty, należy zadbać o użycie odpowiednich jakościowo składników. Nie tylko należy używać sprawdzonych i przetestowanych produktów, ale najważniejsza jest ich temperatura. Wyjmij jajka z lodówki kilka godzin wcześniej, gdy zaczniesz przygotowywać ciasto. Zapewnia to pierwszorzędny biszkopt.

Kompozycja:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru białego,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki masła lub oleju do wysmarowania formy,
  • bułka tarta do posypania formy,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do dekoracji.

Idealny biszkopt, który przygotujesz w pół godziny. Twoja rodzina będzie zachwycona

  1. Oddziel białka od żółtek. Do miski z białkami dodać szczyptę soli i ubić wszystko na gładką, sztywną pianę.
  2. Żółtka wymieszaj z cukrem. Za pomocą miksera ubijaj mieszaninę, aż będzie gładka.
  3. Do masy jajecznej dodać cukier, przesiać obie mąki i sodę oczyszczoną. Wymieszaj całą mieszaninę.
  4. Do ciasta dodać białka i ponownie wymieszać, najlepiej delikatnymi ruchami, aby masa była dobrze napowietrzona.
  5. Formę do pieczenia wysmaruj masłem lub olejem i dokładnie posyp bułką tartą. Alternatywnie zamiast bułki tartej można użyć mąki pełnoziarnistej.

Biszkopt pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (grzanie górna i dolna). Ciasto należy piec na środkowej półce, a po upieczeniu otworzyć drzwiczki, aby biszkopt stopniowo i powoli ostygł. Dopiero po 5-10 minutach można przenieść ciasto na blat i wyjąć ciasto z formy dopiero po całkowitym wystygnięciu. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem, a błyskawicznie zniknie z talerzy. Smacznego!

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Nigdy więcej bułki tartej. Teraz wypełnij tym składnikiem formę do biszkoptu. Zachwyca swoim zapachem

Postaw go na sylwestrowym stole, a zniknie przed północą. To zawsze się sprawdza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *