Zima nie odpuszcza, a towarzyszący jej mróz sprawia, że nie mamy ochoty wystawiać nosa na zewnątrz. Ale kiedy już musisz wyjść, dobrze jest wrócić z myślą, że czeka na Ciebie pyszny posiłek. Idealnie mogłaby to być zupa rozgrzewająca. Z pewnością doskonale spełni swoją rolę.
Zima to czas, kiedy w kuchni szukamy przepisów na rozmaite zupy. Mają za zadanie rozgrzać nas po suchym spacerze i sprawić, że poczujemy się bardziej komfortowo. Zwykle gotujemy tylko tradycyjne potrawy, ale czasami musimy spróbować przygotować coś nowego. W tej sytuacji również może nam zabraknąć pomysłów. Wtedy przychodzimy Ci na ratunek i pokazujemy dania, o których nawet byś nie pomyślał.
Kremowa zupa porowa to jest dokładnie to. Wydaje się, że wszyscy o nim słyszeli, ale niewielu decyduje się na jego przygotowanie. Aby danie było bardziej aromatyczne, a smak pora bardziej wyraźny, zalecamy dodać większą jego ilość. Do składników można dodać także ząbki czosnku, co doda głębi smaku. Jeśli chodzi o przyprawy, nie ma sensu się ograniczać. W naszym przepisie nie ma ich zbyt wiele, ale polecamy dodać zioła prowansalskie lub szczyptę gałki muszkatołowej.
Zupa krem z porów – przepis
Składniki
- 1 l bulionu,
- duży por,
- 2 cebule,
- 3 ziemniaki,
- Pietruszka,
- sól,
- pieprz,
- olej.
Przygotowanie
- Obierz i drobno posiekaj cebulę. Na patelni rozgrzej olej i gdy będzie gorący, dodaj cebulę. Smaż warzywa na złoty kolor.
- Jasną część pora przekrój wzdłuż, dokładnie opłucz pod zimną wodą i pokrój w półkola. Do cebuli dodajemy warzywa i smażymy kilka sekund.
- Do garnka wlać bulion, lekko zagotować i dodać podsmażone warzywa. Gotuj wszystko, aż pory będą miękkie.
- Następnie zmiksuj wszystko na gładki krem. Na koniec doprawiamy danie solą i pieprzem oraz posypujemy świeżą natką pietruszki. Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami czosnkowymi. Smacznego!
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Dodałam ten składnik do placków ziemniaczanych. Od teraz wszyscy pytają o ten przepis
Stosuję zasadę 3:2:1 i ciasto kruche zawsze wychodzi idealnie