, zwane także „płynnym złotem”, jest produktem coraz bardziej poszukiwanym na całym świecie. Jego cena jest niemal dwukrotnie wyższa od ceny zwykłego oleju słonecznikowego, dlatego warto dokładnie wiedzieć, za co się płaci. Jaka jest więc różnica między oliwą z oliwek a oliwą z oliwek?
Jak wiadomo oliwa z oliwek to olej otrzymywany z owoców drzew oliwnych, jednak każda butelka może różnić się ceną, jakością i kolorem ze względu na odmiany oliwek, z których się ją wytwarza.
Zobacz więcej:
Rafinowane oliwy z oliwek prawie nie mają zapachu, smaku ani koloru oliwek, a także są pozbawione charakterystycznej goryczy. Chociaż te oliwy z oliwek zawierają taką samą ilość zdrowych dla serca jednonienasyconych tłuszczów jak oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, brakuje im ważnych przeciwutleniaczy i substancji przeciwzapalnych występujących w innych rodzajach.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest uważana za oliwę nierafinowaną najwyższej jakości, ponieważ nie jest poddawana działaniu środków chemicznych ani nie zmienia się jej skład w wyniku obróbki cieplnej. Wyróżnia go niska kwasowość i brak wad sensorycznych. Istnieją bardzo szczegółowe standardy, jakie musi spełnić oliwa z oliwek, aby mogła zostać nazwana „extra virgin”.
Oliwa z oliwek, często określana jako „oliwa z oliwek” lub „czysta oliwa z oliwek”, jest zwykle mieszaniną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i oliwy rafinowanej, poddanej obróbce cieplnej lub chemikaliom. Generalnie oliwa z oliwek jest gorszej jakości, ma neutralny smak i nadaje się do smażenia.