Podziękujesz mi za to ciasto bez pieczenia. Nie ma lepszego deseru, który przygotujesz w 15 minut

Ekspresowe przepisy są czasem bezcenne. Z ich pomocą bez większego wysiłku wyczarujesz naprawdę smaczny posiłek lub deser. Dokładnie tak jest w przypadku tego ciasta. Nie potrzeba do tego nawet piekarnika.

Foto: Shutterstock/Anna Shepulova

Nieupieczone ciasta wielu osobom kojarzą się ze złymi uczuciami. Koneserzy słodyczy mogliby nawet powiedzieć, że takiego deseru nie należy nazywać ciastem. Ten przepis pokazuje, że jest to zdecydowanie słodycz wyróżniająca się na tle innych. Podstawą są miękkie biszkopty, na które wylewa się piankę cytrynową. Układa się na nim świeże truskawki, a na koniec zalewa galaretką.

Takie ciasto jest idealne, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś słodkiego. Jedna taka puszka u mnie w domu znika w ciągu 30 minut, a bliscy domagają się kolejnej. Co ciekawe, przepis ten można przygotować na wiele różnych sposobów. Wystarczy zmienić smak galaretki i dodać do niej owoce.

Przepis na ciasto z galaretką bez pieczenia

Składniki na piankę cytrynową:

  • 750 ml śmietanki 30%.
  • 300 ml gorącej wody
  • 2 galaretki cytrynowe

Inne składniki:

  • 200 g biszkoptów
  • 700 ml gorącej wody
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 500 g truskawek

Sposób przygotowania

  1. Ułóż biszkopty na przygotowanej formie do pieczenia. Do miski wlać wrzącą wodę i rozpuścić w niej galaretkę cytrynową, pozostawić do ostygnięcia.
  2. W drugiej misce ubij śmietanę mikserem. Do przygotowanej masy wlać ostudzoną mieszaninę żelatyny i dokładnie wymieszać. Wlać tę mieszaninę na podstawę gąbki.
  3. Opłucz truskawki i podziel je na mniejsze kawałki. Ułóż je na piance cytrynowej.
  4. Galaretkę truskawkową rozpuścić w gorącej, wrzącej wodzie. Pozostawić do ostygnięcia, a po ostygnięciu polać masą truskawkową.
  5. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia obu mieszanek. Najlepiej zostawić je tam na noc. Po tym czasie deser jest gotowy do podania.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Najlepsze ciasto bez pieczenia pod słońcem. Świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu, a Twoi goście będą prosić o więcej

Szarlotka mojego męża zawsze wywołuje zamieszanie. Sprytnie przygotowuje je w 10 minut i zbiera za to brawa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *