Świetne ciasto cebulowe. Radość dla podniebienia i pomysł na obiad

Ciasto Cebulowe to pyszne ciasto, które ma szerokie grono fanów. Choć najbardziej popularna w Niemczech, znana jest na całym świecie. Zwiebelkuchen to idealny przepis na obiad i posiłek, którym możesz obdarować swoich bliskich. Poniżej znajduje się prosty przepis na ciasto cebulowe.

Foto: Shutterstock/AS Foodstudio

Dlaczego warto jeść ciasto cebulowe?

Ciasto cebulowe to przysmak wywodzący się z Niemiec, gdzie nazywany jest zwiebelkuchen. Jest to placek na zakwasie z cebulą, który można jeść na ciepło lub na zimno. W regionach, z których pochodzi to danie, najczęściej spożywa się je jesienią. Wynika to z faktu, że w tym okresie pozostaje duża ilość cebuli. Co zawiera to warzywo? Sok z cebuli jest często stosowany podczas przeziębień, ponieważ dostarcza dużej dawki witaminy C. Ponadto działa wykrztuśnie i antyseptycznie.

Przepis na ciasto cebulowe

Zobacz ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Torten/Cupcakes uvm. Liebe (@agatas_little_bakery)

Przygotowanie tego przysmaku jest proste, potrzebujesz tylko kilku składników:

Na ciasto:

  • 150 gramów mąki pszennej,
  • 50 gramów zmielonych migdałów lub orzechów włoskich,
  • 1 jajko
  • 100 gramów masła,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru.

Pożywny:

  • 1 kilogram cebuli,
  • 150 gramów boczku wędzonego, surowego,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • 250 gramów śmietanki,
  • 2 jajka,
  • olej lub masło,
  • sól,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Z tych składników: mąki, zmielonych orzechów, masła, jajka, szczypty soli i cukru przygotujemy krótkie ciasto.
  2. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki do wystygnięcia.
  3. Boczek lekko podsmaż i przełóż na głęboki talerz. Następnie na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy. Na koniec wymieszaj go z gotowym boczkiem.
  4. Spód formy wysmaruj masłem i włóż do niego rozwałkowane ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  5. Jajka ubić ze śmietaną, natką pietruszki i pieprzem.
  6. Na cieście ułóż boczek i cebulę i przykryj przygotowaną mieszanką.
  7. Piecz ciasto cebulowe przez około pół godziny.
  8. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Jakich dodatków użyć do ciasta cebulowego?

Podawać Zwiebelkuchen z z sosami ziołowymi lub samodzielnie. Ciasto Cebulowe będzie świetnie smakować razem z białe wino. Pyszne ciasto świetnie sprawdzi się podczas rodzinnej uroczystości, obiadu czy spotkania z przyjaciółmi.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Znalazłam idealne jesienne jedzenie. Ciasto jest kruche i takiego nadzienia nie znajdziesz nigdzie indziej

Szybkie ciasto czekoladowe. Przygotowanie zajmie Ci 5 minut, a aromat rozejdzie się po całym domu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *