Ciasteczka drożdżowe to przysmak, który zasmakuje niemal każdemu. Słodkie ciasto kruche wydaje się łatwe do zrobienia, ale nie zawsze się udaje. Okazuje się, że wszystko sprowadza się do jednego błędu, który popełnia wielu z nas.
Ciasto drożdżowe to jedno z najpopularniejszych ciast w słowackich gospodarstwach domowych. Jest szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Cieszą się z tego zarówno dorośli, jak i dzieci. Czasami jednak może się zdarzyć, że ciasto po upieczeniu się przewróci. Jak można temu zapobiec?
Co możesz zrobić, aby zapobiec opadnięciu ciasta na zakwasie? Wszystko przez jeden błąd
Jeśli nie chcesz, żeby ciasto na zakwasie odpadało po upieczeniu, nie popełniaj tego znanego błędu. Wielu z nas często otwiera drzwi, gdy ciasto jest w piekarniku, aby sprawdzić, czy jest gotowe. Należy pamiętać, że nie należy tego robić, gdyż otwarcie piekarnika jest przyczyną zapadnięcia się zakwasu. Ponadto nie należy go wyjmować bezpośrednio po upieczeniu. Najlepiej pozostawić je w nagrzanym piekarniku na około 15 do 20 minut, aby stopniowo zmieniać jego temperaturę.
Czy zakwas zakwasza się powoli? Wypróbuj ten genialny lifehack
Ciasto drożdżowe powinno rosnąć co najmniej półtorej godziny, ale jeśli nie masz tyle czasu, możesz zastosować sprytny trik. Wystarczy, że włożysz zagniecione ciasto do plastikowej torby, następnie zawiążesz je i włożysz do garnka z ciepłą wodą. Nie zapomnij luźno zawiązać worka, ponieważ ciasto będzie rosło. Trzymamy go w takiej kąpieli przez około 40 do 45 minut. To wszystko. Metoda wydaje się oryginalna, ale naprawdę działa. Ważnym aspektem idealnego zakwasu jest jego odpowiednie wymieszanie. Powinno to zająć od 10 do 20 minut. Będzie gotowy dopiero wtedy, gdy wyjdzie z twoich rąk. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde i mało elastyczne, warto podsypać je mąką i ponownie zagnieść.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Chcesz zamrozić zakwas? O tym należy pamiętać, aby nadawał się do spożycia
Przepis na niesamowicie smaczne bułeczki jagodowe jak u babci. Zawsze radzą sobie dobrze