Innowacyjna dieta FAFO: schudnąć jeden kilogram tygodniowo, jedząc wszystko według dr Gómeza y Blasco

Tak zwany Dieta FAFOElastyczny i przyjazny dla osób z nadwagą„elastyczny i przyjazny dla osób z nadwagą” – Jest mniej znana niż inne tradycyjne i nowe, takie jak post, czy post przerywany. Jest to jednak wysoce zalecane, mówi dr Rafael Gómez y Blasco, członek zarządu Hiszpańskiego Towarzystwa ds. Otyłości (SEEDO), w wywiadzie dla Prasa Europa.

Dieta ta polega na „elastycznej i dostosowanej zmianie stylu życia” – wyjaśnia, który z odżywczego punktu widzenia „opiera się na żywności podobnej do tej rozważanej przez dieta śródziemnomorskaGłówną cechą różnicującą jest jednak to, że pod uwagę brany jest „zawód, aktywność fizyczna, miejsce pochodzenia i zwyczaje” pacjenta. Dodatkowo oceniane będą jego „możliwości ekonomiczne” w celu wprowadzenia „pewnych zmian w Twoich nawykach”. higieniczno-dietetyczne„.

Dieta ta składa się z normalnych posiłków, opartych na „ typowe dania regionalne lub które z przyzwyczajenia są częścią codziennych nawyków pacjenta. W tym przypadku – wyjaśnia ekspert SEEDO – „konieczne jest jedynie dostosować określone ilości w jedzeniu oraz zachowują bardzo proste i otwarte wytyczne dotyczące ich przygotowania i gotowania.” Tak przygotowane dania są „bardzo przyjemne dla podniebienia”.

[]

Jedną z mocnych stron tego typu podejścia, które zdaniem eksperta okazało się skuteczne w walce z otyłością, jest to, że „pokonuje ono niektóre ograniczenia i trudności” stwarzane przez inne reżimy „mające na celu utratę wagi i poprawę zdrowia osoby z otyłością.” Tych przeszkód można uniknąć stosując dietę FAFO „w krótkiej, a przede wszystkim średnio- i długoterminowej perspektywie”.

Według Gómeza y Blasco „te zmiany nawyków można łatwo przeprowadzić, jeśli kierują nimi doświadczone ręce”. I „bez wątpienia, jeśli zostanie wykonany prawidłowo”, pozwala schudnąć w tempie około „od pół do kilograma tygodniowo„.

Podsumowując, jedną z „wielkich zalet”, na które eksperci najbardziej zwracają uwagę w odniesieniu do diety FAFO, jest to, że „w nowatorski sposób” może ona być stosowana „reszcie rodziny, dostosowywanie ilości i ułatwianie Kolejną zaletą tego typu podejścia do otyłości jest to, że tak jest przystępny dla populacji o niewielkich zasobach.

W szczególności lekarz broni jego wdrożenia w krajach Ameryki Łacińskiej, gdzie problem otyłości gwałtownie narasta. „Zrozumienie, że kraje o niższych dochodach borykają się z poważnymi problemami niedożywienie oraz że główną bezpośrednią przyczyną tej sytuacji jest szybki wzrost nadwagi, pozwala nam zidentyfikować wybrane krytyczne czynniki i możliwe opcje rozwiązania tego problemu”.

„Znajomość planów i strategii wdrażanych przez inne kraje oraz ich przewidywalnych wyników ze zdrowotnego i gospodarczego punktu widzenia ułatwia opracowanie krótko-, średnio- i długoterminowego planu działania mającego na celu powstrzymanie wzrostu wskaźników otyłości w Ameryce Łacińskiej i na Karaibach ”, podsumowuje Gómez y Blasco.

Śledź tematy, które Cię interesują

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *