Tradycyjnie pieczony pasztet przygotowywany jest z mięsa kurczaka, indyka lub królika. Tym razem odchodzimy od tej zasady i sięgamy po nowe smaki. W tym przepisie nie ma ani grama mięsa, a główny składnik często nie jest widoczny w tej formie.
Pasztet to klasyk znany od wielu lat. Najczęściej podaje się go do kanapek, ale świetnie sprawdza się także podczas obiadu, w połączeniu z pieczonym lub smażonym mięsem. Zamiast kupować go w sklepie, możesz przygotować go w domu ze swoich ulubionych składników. Jego przygotowanie nie jest trudne, a każda minuta jest pyszna.
Zwykle robi się go z mięsa, ale my próbujemy czegoś nowego. Pasztet ten przyrządza się z pieczonego kalafiora i kaszy jaglanej. Aby wyszedł jak najlepiej i przede wszystkim nie był suchy, konieczne jest użycie kilku produktów. Najpierw dodajemy do niego jajka i gotowaną marchewkę. I nie zapomnij o ciecierzycy i pieprzu.
Przepis na pasztet z kalafiora
Składniki:
- 1 kg kalafiora,
- 100 g prosa,
- 2 jajka,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- pęczek pietruszki
- pęczek koperku,
- ciecierzyca konserwowa,
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- łyżeczka oregano,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kalafior podzielić na mniejsze kawałki i opłukać pod bieżącą wodą. Ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość posmaruj oliwą z oliwek. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec około 30 minut.
- Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ostudzić. Marchewkę obieramy, dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a czosnek rozgnieć. Warzywa delikatnie podsmaż na rozgrzanym oleju.
- Wszystkie składniki włożyć do dużej miski, dodać odsączoną z wody ciecierzycę i delikatnie wymieszać. Następnie wbić jajka, dodać przyprawy i wszystko wymieszać na gładką masę.
- Powstałą masę przełóż do naczynia do pieczenia, które wcześniej posmarowałeś masłem. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec około 45 minut. Po tym czasie pasztet jest gotowy do podania.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Do cukinii wbij jajko i wymieszaj. Nigdy nie jadłeś tak pysznych naleśników
Wątroba będzie idealna. Przed smażeniem zrób jedną rzecz