Bez grama mięsa i pasuje do wszystkiego. Poczujesz to już od pierwszej minuty pieczenia

Tradycyjnie pieczony pasztet przygotowywany jest z mięsa kurczaka, indyka lub królika. Tym razem odchodzimy od tej zasady i sięgamy po nowe smaki. W tym przepisie nie ma ani grama mięsa, a główny składnik często nie jest widoczny w tej formie.

Pasztet przyrządza się z pieczonego kalafiora i kaszy jaglanej.
Foto: Shutterstock/Beata Królikiewicz

Pasztet to klasyk znany od wielu lat. Najczęściej podaje się go do kanapek, ale świetnie sprawdza się także podczas obiadu, w połączeniu z pieczonym lub smażonym mięsem. Zamiast kupować go w sklepie, możesz przygotować go w domu ze swoich ulubionych składników. Jego przygotowanie nie jest trudne, a każda minuta jest pyszna.

Zwykle robi się go z mięsa, ale my próbujemy czegoś nowego. Pasztet ten przyrządza się z pieczonego kalafiora i kaszy jaglanej. Aby wyszedł jak najlepiej i przede wszystkim nie był suchy, konieczne jest użycie kilku produktów. Najpierw dodajemy do niego jajka i gotowaną marchewkę. I nie zapomnij o ciecierzycy i pieprzu.

Przepis na pasztet z kalafiora

Składniki:

  • 1 kg kalafiora,
  • 100 g prosa,
  • 2 jajka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • pęczek pietruszki
  • pęczek koperku,
  • ciecierzyca konserwowa,
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • łyżeczka oregano,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior podzielić na mniejsze kawałki i opłukać pod bieżącą wodą. Ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość posmaruj oliwą z oliwek. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec około 30 minut.
  2. Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ostudzić. Marchewkę obieramy, dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie.
  3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a czosnek rozgnieć. Warzywa delikatnie podsmaż na rozgrzanym oleju.
  4. Wszystkie składniki włożyć do dużej miski, dodać odsączoną z wody ciecierzycę i delikatnie wymieszać. Następnie wbić jajka, dodać przyprawy i wszystko wymieszać na gładką masę.
  5. Powstałą masę przełóż do naczynia do pieczenia, które wcześniej posmarowałeś masłem. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec około 45 minut. Po tym czasie pasztet jest gotowy do podania.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Do cukinii wbij jajko i wymieszaj. Nigdy nie jadłeś tak pysznych naleśników

Wątroba będzie idealna. Przed smażeniem zrób jedną rzecz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *