Domowe jedzenie z reguły jest zawsze bardziej pożądane niż kupowane w sklepie czy nawet podawane w restauracjach. Takie jedzenie emanuje ciepłem, troską i komfortem.
Jednak współczesny rytm życia nie zawsze pozwala nam spędzać godziny w kuchni. Mamy tak dużo do zrobienia, że jedzenie często schodzi na dalszy plan, więc jemy, co możemy.
Jeżeli często Ci się to zdarza, a jednocześnie chcesz włączyć do swojej diety dania domowej roboty, przyjrzyj się bliżej przepisowi na leniwe chaczapuri na patelni, który od tej pory będziemy Ci podawać.
Na początek zaczniemy od tego, czym jest ten cud zwany chaczapuri. To narodowe gruzińskie danie z ciasta, przypominające serową pitę. Przygotowuje się je zamknięte lub półotwarte…w zasadzie jak nasze purlenki.
Przygotowanie tego dania zajmie nie więcej niż 10 minut, ale Ty i Twoja rodzina będziecie lizać palce, gdy go spróbujecie.
Wiedz, że leniwe chaczapuri będzie idealną opcją na urozmaicenie śniadania. A bonusem jest to, że chaczapuri można spożywać samodzielnie, jako dodatek do głównego posiłku lub jako przekąskę.
Niezbędne produkty:
- Twardy ser – 200 g;
- Śmietana – 200 g;
- Jajka – 2 szt.;
- Mąka – 4-5 łyżek;
- Zielona cebula – 2 szt .;
- Soda – 0,5 łyżeczki;
- Sól dla smaku;
- Olej roślinny – do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Weź twardy ser i zetrzyj go;
- Dobrze umyj zieloną cebulę i drobno posiekaj;
- Do miski włóż starty ser i wbij do niego dwa jajka. Do mieszanki dodaj śmietanę i zieloną cebulę. Wszystko dobrze wymieszaj;
- Do tej samej miski dodaj sodę oczyszczoną i sól. Wszystko ponownie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, zagniatając ciasto;
- Na patelni rozgrzej oliwę (można też oliwę i oliwę, ale najlepiej smakuje z oliwą) i wyłóż na nią ciasto. Ostrożnie spłaszcz go;
- Grilluj leniwe chaczapuri na średnim ogniu przez 4-5 minut z jednej strony i kolejne 2 minuty z drugiej.
Zdejmij bochenek z ognia i podawaj. Dobry apetyt od
Lubię to gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!