W zimnych miesiącach organizm człowieka poddawany jest zwiększonemu obciążeniu. Zmienna pogoda, brak światła słonecznego i ciągłe zmiany temperatury mogą poważnie odbić się na naszym zdrowiu.
W zimnych porach roku nasz organizm przechodzi w tryb intensywnego oszczędzania energii, gdyż brakuje mu źródeł energii. Jednym z najbardziej dostępnych sposobów na rozgrzewkę i dostarczenie niezbędnych substancji jest jedzenie.
Okazuje się jednak, że w chłodne miesiące musimy bardzo uważać na to, co spożywamy. Chociaż na pierwszy rzut oka niektóre produkty spożywcze wydają się całkowicie nieszkodliwe, zimą mogą poważnie zaszkodzić organizmowi – twierdzą eksperci.
Oto rzeczy, na które musisz uważać, aby nie zrobić sobie krzywdy:
Półprodukty i fast foody
Prosty poczęstunek w postaci szybkiej przekąski może wyrządzić znacznie więcej szkód, niż myślisz. Szybka i przetworzona żywność jest bogata w kalorie, ale brakuje jej składników odżywczych niezbędnych do utrzymania zdrowia. Zawierają wiele konserwantów i dodatków, które mogą powodować zaburzenia metaboliczne i inne choroby.
Zimne zupy
Zimne zupy, takie jak gazpacho czy zupa buraczana, mogą być całkiem orzeźwiające w czasie upałów, ale gdy na zewnątrz robi się chłodno, wcale nie są zdrowe. Mogą utrudniać trawienie i chłodzić organizm, co zimą nie jest wcale pożądane.
Lepiej zastąpić je ciepłymi zupami, które rozgrzeją Cię i wzbogacą w witaminy i minerały.
Produkty niesezonowe
Lepiej spożywać sezonowe warzywa i owoce. Zimą można je zastąpić świeżo mrożonymi, które zachowują swoje korzystne właściwości.
Produkty pozasezonowe, takie jak egzotyczne owoce czy warzywa, mogą zawierać więcej środków chemicznych stosowanych w celu utrzymania ich świeżości, co może negatywnie wpłynąć na Twoje zdrowie.
Produkty o dużej zawartości cukru
Słodycze mogą wydawać się najlepszym sposobem na rozgrzewkę i poprawę humoru w zimne dni, ale zbyt dużo cukru może zaszkodzić układowi odpornościowemu.
Spożywanie dużej ilości cukru prowadzi do obniżenia jego poziomu i zwiększonego ryzyka chorób. Dlatego zamiast słodyczy lepiej zjeść owoc, który poprawi nastrój, a jednocześnie wzbogaci organizm w witaminy i antyoksydanty.
Alkohol
Alkohol może być źródłem ciepła, ale jest to złudzenie. W rzeczywistości spowalnia metabolizm i zwiększa uczucie głodu, co może prowadzić do przejadania się i przyrostu masy ciała.
Ponadto alkohol negatywnie wpływa na układ odpornościowy, przez co jesteś bardziej podatny na infekcje./
Lubię to gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!