Duszony bakłażan z pomidorami i czosnkiem – palce lizać!

Masz ochotę na pysznego bakłażana? Proponujemy przygotować go według tego wyjątkowego przepisu – z pomidorami i czosnkiem!

Na przykład we Francji do przepisu dodaje się trochę cukinii i aromatycznych ziół. A Grecy lekko podsmażają bakłażana, cebulę i pomidory, następnie pieczą pod warstwą pokruszonej fety.

W naszym kraju niektóre gospodynie domowe dodają także paprykę, co sprawia, że ​​smak potrawy jest szczególnie wyrazisty.

Wymyśl własną wersję lub skorzystaj z naszej: jest prosta, niedroga i bardzo smaczna.

Lista produktów:

700 g małych młodych bakłażanów
300 g cebuli
4 ząbki czosnku

500 g pomidorów
4 gałązki pietruszki
30-40ml. olej roślinny

świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Bakłażany umyj i pokrój w grube plastry, posyp solą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 15 minut, aby puściły gorzki sos, a następnie osusz papierem kuchennym.

Obierz cebulę i pokrój ją w półksiężyce. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Umyte pomidory pokroić w plasterki. Pietruszkę myjemy, usuwamy listki z gałązek i drobno siekamy.

Rozgrzej olej roślinny na patelni, dodaj bakłażany i smaż je na średnim ogniu z jednej strony przez 3 minuty. Smaż drugą stronę w ten sam sposób przez 3 minuty i ułóż bakłażany na talerzu.

Na tej samej patelni na średnim ogniu podsmaż cebulę i czosnek. Dodać pomidory i wymieszać. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, następnie dodać bakłażana i posiekaną natkę pietruszki.

Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i przykryć patelnię pokrywką. Pozostawiamy na małym ogniu przez 7-10 minut.

Podawać jako osobne danie lub jako dodatek do kurczaka, mięsa lub ryby. Cieszyć się! /

Lubię to gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *