Masz ochotę na pysznego bakłażana? Proponujemy przygotować go według tego wyjątkowego przepisu – z pomidorami i czosnkiem!
Na przykład we Francji do przepisu dodaje się trochę cukinii i aromatycznych ziół. A Grecy lekko podsmażają bakłażana, cebulę i pomidory, następnie pieczą pod warstwą pokruszonej fety.
W naszym kraju niektóre gospodynie domowe dodają także paprykę, co sprawia, że smak potrawy jest szczególnie wyrazisty.
Wymyśl własną wersję lub skorzystaj z naszej: jest prosta, niedroga i bardzo smaczna.
Lista produktów:
700 g małych młodych bakłażanów
300 g cebuli
4 ząbki czosnku
500 g pomidorów
4 gałązki pietruszki
30-40ml. olej roślinny
świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
Bakłażany umyj i pokrój w grube plastry, posyp solą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 15 minut, aby puściły gorzki sos, a następnie osusz papierem kuchennym.
Obierz cebulę i pokrój ją w półksiężyce. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Umyte pomidory pokroić w plasterki. Pietruszkę myjemy, usuwamy listki z gałązek i drobno siekamy.
Rozgrzej olej roślinny na patelni, dodaj bakłażany i smaż je na średnim ogniu z jednej strony przez 3 minuty. Smaż drugą stronę w ten sam sposób przez 3 minuty i ułóż bakłażany na talerzu.
Na tej samej patelni na średnim ogniu podsmaż cebulę i czosnek. Dodać pomidory i wymieszać. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, następnie dodać bakłażana i posiekaną natkę pietruszki.
Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i przykryć patelnię pokrywką. Pozostawiamy na małym ogniu przez 7-10 minut.
Podawać jako osobne danie lub jako dodatek do kurczaka, mięsa lub ryby. Cieszyć się! /
Lubię to gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego