Resztki z kolacji sylwestrowej, tylko w ten sposób można je odpowiednio zakonserwować: nic nie zostanie wyrzucone

Jak najlepiej zachować resztki z kolacji sylwestrowej: wszystkie sposoby, żeby nic nie zmarnować.

To nieuniknione: po świątecznych obiadach, jak to zawsze bywa w okresie sylwestrowym, pozostało trochę resztek i często nie wiemy dokładnie, jak je zachować. To soczyste dania, których z pewnością szkoda byłoby wyrzucić. A potem, jak wiemy, resztki są pyszne i na dłużej podtrzymują imprezową atmosferę.

Z pewnością wszystko, co zjesz następnego dnia, łatwo wyrzucić. Wystarczy podgrzać to, co zostało, a lunch lub kolacja gotowa i pyszna. Często jednak może się zdarzyć, że po obfitym obiedzie poczujesz wzdęcia i następnego dnia nie będziesz mieć ochoty na jedzenie tych samych, bogatych w tłuszcze i kalorie rzeczy. Od samego początku celem może być dieta detoksykacyjna i co zrobić z resztkami?

Najlepszą opcją może być zamrożenie, ale oczywiście nie wszystko można zamrozić. Niektóre produkty spożywcze łatwo się psują, inne nie nadają się do zamrażania. Jak się zachować, jednocześnie starając się nie marnować jedzenia?

Sposoby na zachowanie resztek z kolacji sylwestrowej

Aby wiedzieć, jak przechowywać resztki jedzenia, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Przede wszystkim należy wziąć pod uwagę, że wszystkie produkty łatwo psujące się należy odłożyć na miejsce w lodówce nie dłużej niż 2 godziny odkąd wyjęto je z piekarnika lub jeśli zostały wyjęte z samej lodówki. Jeśli zbyt długo pozostaną wystawione na działanie powietrza, nastąpi ryzyko skażenia bakteryjnego co oczywiście może być niebezpieczne i prowadzić do zatrucia.

Kolejną bardzo ważną rzeczą jest przechowuj żywność w odpowiednich pojemnikach. Dobrze, że są średni – mały rozmiar i niezbyt głęboki. W ten sposób żywność schładza się szybciej. Preferowanym materiałem powinno być szkło, a nie plastik. Gotowe produkty spożywcze należy zamrażać nie dłużej niż 2 dniale o wiele lepiej jest to zrobić wcześniej, w ciągu pół dnia po obiedzie.

Czas zawsze wiąże się z problemem namnażania się bakterii, który jest tym większy, im dłużej żywność przebywa w powietrzu, zanim zostanie zakonserwowana. Zawsze lepiej nie zamrażaj żywności bogatej w wodę ponieważ utraciłyby wiele ze swoich właściwości i miałoby to wpływ również na smak. Oczywiście ważne jest, aby dobrze przechowywać żywność w specjalnych pojemnikach do zamrażania lub plastikowych torebkach wykonanych specjalnie do tego celu.

Do podgrzewania sosów i sosówale także zupy, jest właściwe doprowadzić je do wrzenia i rozcieńczyć w zależności od rodzaju, z odrobiną wody lub mleka, jeżeli są szczególnie zgęstniejące i aby zapobiec przypaleniu i przyklejeniu się do dna. To, co można podgrzać w kuchence mikrofalowej, można łatwo odzyskać i zjeść następnego dnia lub co najwyżej następnego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *