Powiedzieliśmy Ci, jak gotować. Teraz dzielimy się wskazówkami dotyczącymi przygotowania placków ziemniaczanych.
Istnieją różne sekrety przygotowania tego dania. Jednym z nich jest dodanie do ciasta jedynie odrobiny kwaśnej śmietany. Powiemy Ci, dlaczego warto to zrobić razem z.
Mówimy o powszechnym produkcie, który znajduje się w prawie każdej lodówce. Potrzebujesz tylko jednej łyżki zwykłej śmietany. Placki ziemniaczane będą bardziej aromatyczne, smaczne, a także po usmażeniu na pewno nie ściemnieją i wyjdą złociste.
Zwykle śmietanę podaje się z gotowymi plackami ziemniaczanymi – w formie sosu. Warto jednak dodać trochę więcej na etapie wyrastania ciasta.
To właśnie kwaśna śmietana nadaje plackom ziemniaczanym piękny złocisty kolor, gdyż jest to produkt mleczny fermentowany, co oznacza, że nie pozwala na ciemnienie ziemniaków. Na pewno nie zszarzeje, co sprawi, że danie pozostanie bardzo apetyczne.
Nie należy dodawać dużej ilości kwaśnej śmietany, jedna łyżka stołowa wystarczy na 500-600 g ziemniaków. Ponadto podczas smażenia takie placki ziemniaczane wchłaniają mniej tłuszczu.
Powiedzieliśmy Ci również, jak wykorzystać skórki cebuli. Niewiele osób wie, ale jest to możliwe.