Walcz z kaszlem. Można sobie z tym poradzić, stosując skuteczne, domowe syropy i mikstury

Rozpoczął się sezon chorób układu oddechowego i liczba chorych wzrasta. Kaszel to także jedna z nękających nas dolegliwości. Może dręczyć człowieka, szczególnie w nocy, gdy nie pozwala pacjentowi i jego otoczeniu spać spokojnie. Jednak oprócz środków dostępnych w aptece istnieje również szereg bardzo skutecznych syropów, które możemy ugotować lub wymieszać w domu. Co naprawdę działa na kaszel? A jak przygotować syrop na kaszel w domu?

Kaszel może dręczyć człowieka, szczególnie w nocy, gdy nie pozwala pacjentowi i osobom wokół niego spać spokojnie

CO PRZECZYTASZ W ARTYKULE:

Dlaczego kaszlemy?

Kaszel to bardzo nieprzyjemna przyczyna przeziębienia, jednak dla organizmu człowieka jest ona niezwykle istotna. „Kaszel to reakcja organizmu, gdy coś podrażnia gardło lub drogi oddechowe. Substancja drażniąca stymuluje nerwy, które wysyłają wiadomość do mózgu. Następnie mózg nakazuje mięśniom klatki piersiowej i brzucha, aby wypchnęły powietrze z płuc i wydaliły substancję drażniącą” – wyjaśnia strona internetowa.

Sporadyczny kaszel jest normalny i zdrowy. Jego użyteczną funkcją jest wydalanie drobnoustrojów zawartych w wydzielinie z dróg oddechowych. Przyspiesza tym samym proces regeneracji i eliminuje występowanie powikłań zdrowotnych.

Trzy przepisy na kaszel i przeziębienie:

Źródło: YouTube

Przyczyną kaszlu może być między innymi ostra infekcja dróg oddechowych. Jednakże kaszel utrzymujący się przez kilka tygodni lub kaszel wytwarzający kolorowy lub krwawy śluz może wskazywać na stan wymagający pomocy lekarskiej.

Kaszel dzielimy na mokry z wytwarzaniem śluzu i suchy. Suchy, nieproduktywny kaszel zwykle nie oznacza ulgi, a czasami nawet zamienia się w bardzo wyniszczającą formę ataków. „Długotrwały, intensywny kaszel może podrażniać płuca i powodować jeszcze większy kaszel. Jest również wyniszczający i może powodować bezsenność, zawroty głowy lub omdlenia, bóle głowy, nietrzymanie moczu, wymioty, a nawet złamania żeber” – wyjaśnia Mayo Clinic.

Na szczęście istnieją sposoby, aby choć chwilowo wyeliminować ten przykry objaw.

Proste leki przeciwkaszlowe

Lista leków na kaszel jest obszerna. Należą do nich miód, cytryny, imbir, cebula, czosnek, ale także serdecznik, tymianek i wiele innych ziół. To tylko kwestia tego, jak je przetworzyć na mieszaniny lecznicze.

Do najbardziej znanych i najłatwiejszych w przygotowaniu środków należy sok wypuszczony z posiekanej cebuli zmieszanej z miodem. A z dzieciństwa możesz pamiętać ciepłe mleko z miodem i kawałkiem masła, które mama podawała Ci przed snem, aby złagodzić wyniszczający kaszel. Dlaczego ten napój zadziałał?

W Czechach znów szerzą się wirusy covid i inne. Jak rozpoznać choroby i jak im zapobiegać

Miód wykazuje silne właściwości antybakteryjne i przeciwutleniające, które pomagają złagodzić ból gardła. Mleko ma złą reputację jako pokarm, o którym mówi się, że powoduje błotnienie, ale w tym przypadku bardzo pomaga. „Mleko z dodatkiem masła to świetne lekarstwo. Łagodzi suchy kaszel, likwiduje pocenie się i ból” – czytamy na stronie.

Ciepłe mleko z miodem i masłem to łagodzący napój, który pomaga ukoić podrażnione gardło. Do kubka ciepłego mleka dodaj łyżeczkę miodu i łyżeczkę masła i popijaj powoli. Ostatnio popularne jest także mleko z miodem i kurkumą, które znane jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych.

Domowy syrop na kaszel z oliwą z oliwek

Oprócz tych prostych, znanych i sprawdzonych środków, ludzie pomagają sobie domowymi syropami sporządzonymi z kilku składników. Jednym z nich jest mieszanka miodu, cytryn, imbiru, cynamonu i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Jak oliwa z oliwek leczy kaszel?

Kolejnym składnikiem syropu są cytryny naładowane witaminą C, która wzmacnia odpornośćto pomaga zmniejszyć nasilenie objawów przeziębienia, takie jak kaszel i ból gardła, oraz zawiera przeciwutleniaczektóre pomagają zmniejszyć stan zapalny I zwalczać infekcję.

„Oliwa z oliwek zawiera przeciwutleniacze i zdrowe kwasy tłuszczowe, które pomagają zwalczać bakterie. Ma również właściwości przeciwzapalne i łagodzi infekcje dróg oddechowych, takie jak przeziębienie. Oliwa z oliwek pokrywa również gardło, ułatwiając połykanie pozostałych składników” – wyjaśnia Happy Healthy Mama, witryna poświęcona zdrowemu stylowi życia.

Imbir łagodzi ból gardła, oczyszcza płuca i zmniejsza stany zapalne, a cynamon ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, które pomagają zmniejszyć nasilenie objawów przeziębienia i grypy.

Czego będziesz potrzebować:

  • 1/2 szklanki miodu
  • ½ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sok z 5 cytryn
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Metoda:

  1. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki w misce za pomocą trzepaczki, aż dobrze się połączą.
  2. Następnie przenieś mieszaninę do szklanego pojemnika ze szczelną pokrywką.
  3. Syrop można przechowywać w lodówce lub w temperaturze pokojowej i dobrze wstrząsnąć przed każdym użyciem.

„Należy pamiętać, że oliwa z oliwek twardnieje w lodówce i przed podaniem należy ją doprowadzić do temperatury pokojowej” – przypomina strona internetowa.

Według niego ten naturalny syrop na kaszel nie ma skutków ubocznych i można go stosować tak często, jak potrzeba. Jedna do dwóch łyżek stołowych przed snem pomoże na kaszel u dorosłych i dzieci.

Syrop czosnkowy

Czosnek, imbir, kurkuma i cytryny – to skład domowego syropu, który podobno ma zdolność oczyszczania płuc i innych części układu oddechowego. Głównym składnikiem jest tutaj czosnek – silny naturalny antybiotyk, który chroni organizm przed infekcjami, wzmacnia odporność, rozpuszcza gęsty śluz i łagodzi procesy zapalne w zatokach.

Jak przyspieszyć leczenie przeziębienia? Pomoże to uniknąć tych błędów, radzi apteka

Lek ten przyda się nie tylko na kaszel, ale także na zapalenie oskrzeli i zapalenie krtani. „Syrop można stosować również profilaktycznie: uchroni Cię przed niechcianymi wirusami i bakteriami. Dzięki temu będzie można zapobiec wielu nieprzyjemnym chorobom, wzmocnić odporność i dostarczyć organizmowi niezbędnej energii” – pisze.

Skuteczny syrop na kaszel możesz przygotować ze składników, które masz w spiżarni i lodówce.Źródło: ShutterstockCzego będziesz potrzebować:

  • 5 główek czosnku
  • 50 g świeżego imbiru
  • 1 łyżka kurkumy
  • 2 łyżki cukru, może być brązowy lub kokosowy
  • 1 ekologiczna cytryna
  • ½ litra wody

Metoda:

  1. Obierz czosnek i posiekaj lub zmiażdż ząbki. Obierz imbir i pokrój go na kawałki.
  2. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia.
  3. Do wrzącej wody wrzucamy czosnek i imbir i gotujemy pod przykryciem około pięciu minut. Następnie dodaj kurkumę, dobrze wymieszaj z mieszaniną i gotuj na małym ogniu przez kolejne pięć minut.
  4. Pozostaw syrop do ostygnięcia i przecedź go do zamykanego szkła. Na koniec dodać kilka plasterków cytryny, co nada syropowi przyjemny aromat.
  5. Taka ilość powinna wystarczyć na około miesiąc regularnego stosowania. „Powinieneś pić dwie łyżki dziennie. Pierwsza rano na czczo przed śniadaniem, druga wieczorem przed pójściem spać. Już po trzech dniach regularnego stosowania poczujesz się znacznie lepiej” – mówi iReceptář.

Mieszanka lecznicza marchewki, miodu i imbiru

Jaką broń oferuje marchewka w walce z kaszlem? Zawiera przeciwutleniacze, witaminy i wapń, wzmacnia odporność i układ sercowo-naczyniowy oraz działa detoksykująco.

„Jego właściwości przeciwzapalne pomagają oczyścić drogi oddechowe, a gdy tę zdolność połączy się z antybiotykową mocą miodu, jest to doskonały lek na walkę z flegmą, przezwyciężenie kaszlu i przyspieszenie powrotu do zdrowia po przeziębieniu lub grypie” – pisze Health and leki pochodzenia naturalnego.

Działanie i smak imbiru dodatkowo wzmocnią lecznicze działanie napoju marchewkowego.

Czego będziesz potrzebować:

  • 500 g obranych marchewek
  • 5 cm korzeń imbiru
  • 2 łyżeczki dobrej jakości oleju
  • 4 łyżki miodu
  • woda

Grypa, przeziębienie, covid. Wirus należy już do sezonu oddechowego, pomaga nowa szczepionka

Metoda:

  1. Marchewkę i imbir pokroić w plasterki. Dodaj olej i tyle wody, aby zanurzyć warzywa. Gotuj na małym ogniu, aż marchewki zmiękną.
  2. Następnie odcedź warzywa i poczekaj, aż sok ostygnie do temperatury zbliżonej do ciała. Wyjmij imbir z mieszanki, dodaj odrobinę przecedzonego soku do marchewki i delikatnie wymieszaj.
  3. Do soku dodać miód, mieszać do rozpuszczenia, następnie dodać puree z marchwi.
  4. Napełnij mieszaniną kilka mniejszych, czystych i zaparowanych szklanek. Dobrze je zamknij i przechowuj w lodówce.
  5. Weź jedną łyżkę stołową trzy razy dziennie. Mieszankę leczniczą należy zużyć w ciągu tygodnia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *