Czesi nie potrafią już nawet odgrzać steku. Tak dużego błędu po prostu nie widać, dlatego są obrzydliwe

Koniec roku to czas świąt, uroczystości i spotkań rodzinnych. I bez wątpienia nie brakuje w nim także dobrego jedzenia i napojów, do których oczywiście zaliczają się także sznycle.

Bo jeśli chcesz przygotować przekąskę, która będzie smakować niemal każdemu, nie powinno zabraknąć kotletów. Do wyboru z ziemniakami, sałatką lub pieczywem. Ich ogromną zaletą jest to, że doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Odpowiednio podgrzej steki

Jest tylko mały problem z ich ogrzewaniem. Podgrzanie zimnego steku nie stanowi większego problemu, ale ponowne uzyskanie chrupiącej bułki tartej jest trochę uciążliwe. A jednocześnie jedną z zalet tego popularnego przysmaku jest połączenie soczystego, miękkiego mięsa i chrupiącej panierki. Jak zatem podgrzać stek, aby mięso nie było wysuszone, a bułka tarta zabłocona?

Smaż je, upiecz

Usmaż je ponownie. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i kładziemy na nim kotlety tak, aby na siebie nie nachodziły. Jeśli wcześniej znajdowały się w lodówce, należy je pozostawić na zewnątrz na co najmniej godzinę, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Dzięki temu skróci się czas podgrzewania, a mięso nie będzie niepotrzebnie wysychać. Wystarczą 3 minuty smażenia z każdej strony.

Gotowe kotlety można podgrzać w piekarniku. Rozgrzej do ok. 200°C, wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej mięso. Na każdy plasterek połóż kawałek masła. Gdy tylko się roztopi, wyłącz piekarnik, ale zostaw w nim steki na chwilę. Będą jak świeże z patelni.

Jeśli używasz piekarnika z termoobiegiem, przenieś mięso na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 160°C. Mięso podsmażamy powoli po około 5 minut z każdej strony.

Zdjęcie: Shutterstock

Mikrofala na ostatnim miejscu

Do tej czynności najmniej nadaje się kuchenka mikrofalowa, jeśli jednak nie masz innego wyjścia, przygotuj w niej kotlety. Kuchenka mikrofalowa podgrzewa żywność nierównomiernie. Wypiera wilgoć z wnętrza kromki na powierzchnię, co nie wpływa na chrupkość bułki tartej.

Dlatego pod mięsem należy umieścić ręcznik papierowy na talerzu, aby wchłonął część wilgoci. Po ½ minucie obróć mięso i w razie potrzeby wymień serwetkę na suchą. Powtarzaj tę czynność, aż plasterek będzie ciepły.

Gdy brakuje tłuszczu, pomocna będzie woda

Sadzonki można także podgrzać na parze pomiędzy dwiema pokrywkami. To świetna opcja, jeśli nie mamy piekarnika ani tłuszczu. Zagotuj trochę wody w rondlu. Następnie zmniejsz płomień i przykryj garnek odwróconą pokrywką. Oznacza to, że uchwyt jest opuszczony. Ułóż plastry mięsa na pokrywce i przykryj drugą pokrywką tego samego rozmiaru. Zajmie to trochę więcej czasu, ale wynik będzie tego wart.

Zdjęcie: Shutterstock

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *