Jak przygotować dobre gołąbki? Wielu początkujących kucharzy zadaje sobie to pytanie. Klasyczne gołąbki to mięso i ryż zawinięte w liście kapusty, ale ta wersja wegetariańska z pewnością przypadnie do gustu każdemu.
Gołąbki to potrawa, którą uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Jeśli znudziła Ci się klasyczna wersja i zastanawiasz się, jak zrobić dobre gołąbki bez mięsa, koniecznie wypróbuj ten przepis. Jest doskonałym zamiennikiem farszu mięsnego i ryżowego. Posmakuje nawet zagorzałym mięsożercom.
Jak przygotować smaczne gołąbki? Ta wegetariańska wersja zadowoli każdego
Wegetariańska wersja gołąbków jest równie smaczna i łatwa w przygotowaniu. Do przygotowania nadzienia gryczanego potrzebujesz:
- 100 g kaszy gryczanej
- suszone grzyby (około dwóch garści)
- cebula
- pietruszka
- trochę masła
- sól i pieprz
Sos do gołąbków przygotowujemy z wody grzybowej, pół szklanki śmietany 30%, pół szklanki wody, łyżki mąki oraz soli i pieprzu.
Jak przygotować smaczne gołąbki?
Namoczone suszone grzyby i cebulę posiekaj. Smażymy je na maśle, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki, a następnie ugotowaną kaszę gryczaną. Posmakuj ponownie, aby nadzienie nabrało wyraźnego smaku i przystąp do przygotowania sosu. Zagotuj wodę z grzybów, dodaj sól i pieprz. W misce wymieszaj śmietanę 30%, wodę i mąkę, a gdy składniki się połączą, wlej je do garnka. Mieszaj, aż uzyskasz konsystencję sosu.
Jak ugotować liście na gołąbki? Wypróbuj ten trik, a za 10 minut będą miękkie
Jeżeli od dłuższego czasu nie masz ochoty i czasu na przygotowywanie liści do gołąbków, na ratunek przyjdzie kuchenka mikrofalowa. Brzmi oryginalnie, ale przy pomocy tego urządzenia zaoszczędzisz czas i zaparujesz liście w 10 minut. Oddziel liście, włóż je do pojemnika i włóż do kuchenki mikrofalowej nastawionej na najwyższą temperaturę. Kiedy je zbierzesz, powinny być miękkie i gotowe do spakowania.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Mistrzowskie spaghetti z sycylijskim akcentem. Ten makaron smakuje lepiej niż włoskiej babci
Dodaj do zupy pomidorowej. Nigdy nie smakowała tak dobrze