Jak przechowywać świąteczne ciasteczka w mieszkaniu: Inaczej bułki i ciasteczka, a inaczej kokosy

Pieczenie ciasteczek było i jest częścią adwentowych przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia. Komu uda się to zrobić w pośpiechu, zdobywa dodatkowe punkty zwycięstwa. Uczciwe, domowe słodkości, w przeciwieństwie do prefabrykatów z sieciówek, są smaczne, szczere i robione z miłością. Dlatego należy go przechowywać w taki sposób, aby zachował kolor, elastyczność i smak. Zdaniem ekspertów jednak poszczególne rodzaje cukierków wymagają odmiennej pielęgnacji. Jak zatem przechowywać (nie)upieczone skarby, aby były jak najbardziej smaczne?

Autor filmu Food Netvork Canada zaleca przechowywanie różnych rodzajów słodyczy. Więcej na kanale YouTube.com.

Źródło: YouTube

Pierniki

Te wycinane ciasteczka z aromatycznego ciasta (często dekorowane polewą z białek) należą do najpopularniejszych na czeskich łąkach i gajach. Swoją drogą, czy wiecie, że pierwsze pierniki wypiekano już w starożytnym Egipcie i służyły jako remedium na problemy trawienne? Pierniki bożonarodzeniowe to jednak popularna przekąska, którą uwielbia cała rodzina. Co zrobić, żeby ładnie się rozchodziły i nie były twarde jak skała w Święta Bożego Narodzenia? Doświadczone gospodynie domowe zalecają przechowywanie pierników w kartonowym pudełku wyłożonym wcześniej papierowymi serwetkami. Aby zapewnić elastyczność, możesz przechowywać pudełko na zimno i włożyć do środka pokrojone jabłko, aby zwilżyć zawartość.

Bułki, pierniki i Linne…

Te pliki cookie należą do suchych i trwalszych rodzajów plików cookie. Dlatego możesz z czystym sumieniem przechowywać je w mieszkaniu. Oczywiście wybierz dla nich fajne miejsce (na przykład korytarz, spiżarnię, werandę lub spiżarnię). W takich warunkach można przechowywać także klasyczne Linneusz nadziewane marmoladą lub innymi klejonymi rodzajami ciastek.

Cukierek maślany

Do niektórych cukierków dodaje się krem ​​maślany. Niestety bardzo szybko ginie, dlatego idealnym „azylem” dla wszystkich tych gatunków jest lodówka. Eksperci zalecają układanie ciasteczek warstwowo w plastikowym pudełku wyłożonym folią aluminiową i przechowywanie ich w chłodnym miejscu w lodówce. Ten sam los powinien spotkać także słodycze nieupieczone (bułki, różne kuleczki), które często mają bazę maślaną lub polewę czekoladową. I mała rada: aby te smakołyki nie były trudne do spożycia, należy je wyjąć z lodówki na godzinę przed spożyciem.

Kokosy i bezy

Domeną tych gatunków jest głównie kruchość. Dlatego musisz znaleźć metodę przechowywania obsługującą tę funkcję. Gospodynie domowe zalecają przechowywanie poszczególnych elementów w suchym miejscu oraz w papierowych torebkach, gdzie nie będą narażone na niepotrzebne zawilgocenie, które zniweczy pożądany efekt.

Klasyczne ciasteczka świąteczne

Najlepszym miejscem przechowywania tych smakołyków jest zamykana puszka. Aby zachować chrupkość ciastek, przechowuj je w suchym miejscu. Będą pięknie chrupiące i dosłownie rozpływają się na języku.

Powiązane artykuły

Źródła: www.toprecepty.cz, www.eta.cz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *