Toksyczne awokado: dla tych, którzy jedząc ten owoc ryzykują zachorowaniem

W ostatnich latach awokado stało się jednym z najpopularniejszych i najbardziej wszechstronnych owoców tropikalnych w kuchni, obecnym w różnych potrawach, ale może stać się toksyczne.

Jest teraz obecny wszędzie, od tradycyjnej sałatki po sushi: o czym mówimyawokado, owoce egzotyczneale o pysznym smaku, który jest również uważany za zdrowe jedzenie dzięki bogactwu witamin, białek i błonnika. Jednak nie wszyscy wiedzą, że jest to żywność, która może również stać się toksyczny, jeśli nie są prawidłowo przechowywane.

Jak prawidłowo przechowywać awokado

Jeśli mamy pokrojone i tylko częściowo skonsumowane awokado boimy się, że się zepsuje i stanie się toksyczne. Istnieją jednak pewne wskazówki, którymi należy się kierować . Najczęstszym jest to farba powierzchnia z sok cytrynowy aby zapobiec czernieniu: w ten sposób możemy przechowywać go w lodówce przez kilka dni.

W lodówce może wytrzymać 2-3 dni, także bezpośrednio po otwarciu rozsmarowując trochę oleju wewnątrz i na powierzchni. Tak naprawdę istnieje metoda przechowywania otwartego awokado nawet przez miesiąc, choć konieczne jest włożenie go do zamrażarki. W tym drugim przypadku musimy wyodrębnij miąższ awokadowymieszaj z sokiem z cytryny i przed włożeniem włóż do formy w formie kostki zamrażarka.

Awokado staje się toksyczne: kiedy to się dzieje i jakie jest ryzyko

Jak już wspomniano, awokado jest owoc bogaty w dobroczynne właściwości dla organizmu dzięki bogactwu błonnika i obecności ważnych składników odżywczych. Ale absolutnie musimy Zwróć uwagę do prawidłowego zakonserwowania po cięciu. To jedzenie może stać się toksyczne i . Dzieje się tak, ponieważ w awokado wytwarza się toksyna zwana nawet.

Do nieprawidłowych systemów konserwacji tego owocu należy m.in namocz awokado wyciąć całkowicie w wodzie. W ten sposób sprzyja sobie namnażanie się patogenów obecny w skórce. Ryzyko zatrucia i podobnych problemów zdrowotnych jest tuż za rogiem. Możemy iść w stronę nudności, gorączka Lub problemy trawienne I żołądkowo-jelitowy.

Zagrożenia dla naszych zwierzęcych przyjaciół: psów, kotów i nie tylko

Szczególnie wieczór ryzykowny dla naszych zwierzęcych przyjaciół: podczas psy i koty rzadko cierpią skutki toksyny obecny w awokado, dla innych zwierząt, nawet dużych, jest wręcz śmiertelny. Zatrucie awokado może być śmiertelne dla ptaków, ale także dla duże zwierzęta hodowlane: persin może zabijać krowy, kozy i owce.

Kanarki, papugi, nimfy i papugi duże, czyli cała seria ptaki które zwykle trzymamy w domu firmasą niezwykle wrażliwy na trującą substancję znajdującą się w awokado, które dla nich staje się absolutnie zakazanym owocem. Wśród objawów zatrucia są trudności z oddychaniem, niezdolność do grzędowania, gromadzenie się płynów wokół serca i płuc, niewydolność wątroby i nerek. Tam śmiertelność jest wysoko.

Odnośnie do przeżuwacze jak krowy i konie, nawet ryzyko prowokuje zapalenie sutek, obrzęk jamy ustnej, głowy, szyi lub klatki piersiowej i uszkodzenie serca. Jeśli psy i koty wydają się wolne od zatrucia persyną, nadal są zagrożone przeszkoda przewodu pokarmowego w przypadku spożycia części lub całych nasion awokado. Powoduje to blokady w przełyku, żołądku lub jelitach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *