Jako dziecko był koszmarem. Gdyby ktoś nam to tak podał, zjedlibyśmy jak szaleni

Brukselka to obok szpinaku jedno z najbardziej znienawidzonych warzyw mojego dzieciństwa. Niektórym już sam zapach przyprawiał o mdłości, a smak był często bardzo niepożądany. Sposób podania prawdopodobnie odegrał dużą rolę w tym, że brukselka stała się dla wielu z nas koszmarem, a być może niektórzy nawet jako dorośli nie przepadają za nią. Ale coś nam mówi, że gdybyśmy otrzymali to w takiej formie, w jakiej chcemy Wam to pokazać, zjedlibyśmy to, aż wypadłoby nam z uszu.

Brukselka jest zupełnie inna.
Zdjęcie: Shutterstock/Katinkah

Brukselka, szpinak, brokuły, zupa mleczna. Kiedy byliśmy dziećmi, to przede wszystkim te warzywa i potrawy sprawiały, że wstaliśmy od stołu i pobiegliśmy jak najdalej. Było wiele rzeczy, które nam nie pasowały, czasem sam zapach wystarczał, aby zniechęcić nas do spróbowania (kto wie, może byłoby pyszne?), czasem był to mokry wygląd (szczególnie dotyczyło to szpinaku, choć zupa mleczna też nie jest szczególnie estetyczna), czasami po prostu coś nam nie smakowało.

Brukselka to mój koszmar z dzieciństwa. Gdyby ktoś mi to podał w takiej formie, może zmieniłabym zdanie

Niektóre z naszych kulinarnych koszmarów z dzieciństwa są tak głęboko zakorzenione, że nawet w wieku dorosłym odwracamy wzrok, gdy patrzymy na te potrawy lub produkty. Na przykład nadal nie mogę się przekonać do brukselki. Wydaje mi się jednak, że gdyby ktoś mi go podał w takiej formie, jaką chcemy Wam tutaj przedstawić, zmieniłbym zdanie. Samo obejrzenie filmiku sprawia, że ​​mam ochotę przetestować te przepisy i w końcu się przełamać. Kto wie, może nadszedł czas, abym i ja skosztowała tych warzyw?

Wyjaśnijmy więc, czym jest ta forma. To jest o Chipsy z brukselki. Można je przygotować na kilka sposobów, są proste, wyglądają kusząco i dodają brukselce chrupkości. Jak je przygotowujesz? Oto dwa bardzo szybkie przepisy, które wpadły nam w oko.

Przepisy na chipsy z brukselki. Wyraziste, proste i ekspresowe

Pierwszy przepis, na który natrafiliśmy, pochodzi od Stelli Drivas, która prowadzi bloga i profile w mediach społecznościowych pod nazwą głodny się dzieje. Jej przepis zawiera tylko dwa podstawowe składniki i kilka dodatków, które podkreślają smak chipsów.

Składniki:

  • około 650 g brukselki,
  • 200 g posiekanego lub startego parmezanu,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • granulowany czosnek do smaku.

Sposób przygotowania:

Brukselkę przekrój na pół. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Posypać grubo startym parmezanem. Połóż plastry warzyw płaską stroną do dołu na serze. Powinny znajdować się blisko siebie, ale nie tuż obok siebie. Każdą z nich posmaruj odrobiną oliwy z oliwek, posyp solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Piec około 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Ser powinien nabrać złotobrązowego koloru. Gdy przekąska ostygnie, pokrój ją na mniejsze kawałki i otrzymasz chipsy z brukselki.

Zobacz ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Stellę Drivas 🇬🇷🇺🇸 (@hungry.happens)

Drugi przepis jest jeszcze prostszy i wymaga jeszcze mniejszej liczby składników. Znaleźliśmy go na TikToku, który często jest pełen tzw. treści z końca Internetu, ale może też być inspirujący. Na przykład z kulinarnego punktu widzenia. Przepis na brukselkę, który chcemy tu pokazać, pochodzi z konta Ballehurns, które obfituje w kuchenne inspiracje.

Składniki:

  • kilkanaście brukselek,
  • Oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.
@ballehurns

kolejny pomysł na przekąskę

♬ Moje serce będzie trwać – Musical Spa

Sposób przygotowania:

Usuń twardsze łodygi i obierz brukselkę z liści. Zachowaj środek, można go ugotować osobno, a liście włożyć do miski. Skrapiamy je oliwą, solą, pieprzem i mieszamy. Przyprawione warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza. Po upieczeniu ostrożnie włóż brukselkę do miski. Powinny być chrupiące.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Dwunastu „krzyżowców” w walce z rakiem. Na liście: kapusta, brokuły i brukselka

Nic nie wspiera odporności lepiej niż one. Jedz je kilka razy w tygodniu, a zapomnisz o przeziębieniach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *