Uważaj na kostki lodu. Mogą być pełne większej liczby bakterii niż toaleta

Kostki lodu często dodaje się do napojów, które chcemy schłodzić, szczególnie w upalne dni. Trudno sobie także wyobrazić bez nich napoje. Ale czy zastanawiałeś się kiedyś, co dokładnie kryje się w kostkach lodu? Myślisz, że to tylko czysta, zamarznięta woda? Warto zachować ostrożność podczas ich używania, gdyż mogą zawierać wiele zanieczyszczeń i bakterii. Czy kostki lodu mogą szkodzić?

Czy kostki lodu są zdrowe?

Kostki lodu to nic innego jak zamarznięta woda, dlatego nikt nie zastanawia się, czy szkodzą zdrowiu. Jednak w zależności od sposobu ich przygotowania mogą zawierać różne szkodliwe substancje, niebezpieczne dla naszego organizmu.

Kostki lodu mogą zostać zanieczyszczone m.in.: pleśń, która często pojawia się na maszynach do lodu w barach i restauracjach, jeśli nie są one wystarczająco często czyszczone. Można go również znaleźć w domowej zamrażarce lub na tackach do lodu. Lodówki i zamrażarki należy dokładnie wyczyścić po każdym rozmrożeniu.

ZOBACZ TEŻ: 7 typowych nawyków, które niszczą pamięć. Mózg zamienia się w sito

Czym są zanieczyszczone kostki lodu? Straszne badania

Woda używana do mrożenia może być zanieczyszczona bakteriami. Należy także pamiętać, że na foremkach do kostek lodu mogą znajdować się bakterie. Zarazki mogą zostać przeniesione z innych produktów, np.: mięso. Badania przeprowadzone w 2011 roku wykazały, że 72 proc. przetestowanych maszyn do lodu znajdujących się w zakładach spożywczych było skażonych bakterią Escherichia coli. Warto zaznaczyć, że proces zamrażania może nie zniszczyć wszystkich bakterii, gdyż niektóre są odporne na niskie temperatury.

W 2013 roku portal DailyMail przeprowadził także ankietę, w której sprawdzano czystość kostek lodu w 10 najpopularniejszych barach typu fast food. W ponad połowie próbek lodu wykryto więcej bakterii niż w próbkach wody pobranych z toalet w tych lokalizacjach. Do skażenia doszło na skutek rzadszego czyszczenia wytwornic lodu lub niedostatecznej higieny pracownika obsługującego sprzęt.

Podczas robienia kostek lodu należy zwrócić uwagę na higienę i czystość formy.
Zdjęcie: Pixabay/u_oy97syi7

W 2017 roku w czasopiśmie Annals of Microbiology opublikowano wyniki badań nad bezpieczeństwem kostek lodu serwowanych w znanych restauracjach, ale także firmach je produkujących oraz w domach prywatnych. Większość badanych próbek zawierała bakterie z grupy Pseudomonas i Acinetobacter, a także gronkowce.

Dlatego tak ważne jest, aby zamrażarki, lodówki, maszyny do lodu i tacki na kostki były czyste i higieniczne. W przeciwnym razie bakterie przedostaną się do napojów, a następnie do organizmu człowieka i mogą spowodować poważne zatrucie.

Jak uniknąć zanieczyszczeń w kostkach lodu?

Przygotowując kostki lodu warto kierować się kilkoma zasadami, aby zminimalizować ryzyko skażenia. Używaj czystej, przefiltrowanej wody i dobrze umytych tacek na lód (bezpośrednio przed użyciem). Ważne jest również, aby mieć czyste ręce.

Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, jak ważna jest higiena osobista i dokładne mycie rąk. Wiele zarazków przenosi się z brudnych rąk na kostki lodu. Przygotowując sok czy napój warto skorzystać ze specjalnej łyżki do lodu. Utrzymuj także zamówić w lodówce i zamrażarce A regularnie czyścić te urządzeniaaby pleśń tam nie rosła.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Jak prać odzież narciarską? Zapomnij o tych detergentach. W przeciwnym razie możesz wyrzucić go do kosza

Zamiast dodawać go do ciasta, posyp nim sztućce. Teściowa pyta, czy jest nowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *