Szybki obiad z kurczakiem w roli głównej. Nasmaruj go tym słodkim składnikiem, a zniknie w ciągu 5 minut

Kurczak jest bardzo popularny i popularny. Wykorzystujemy go do obiadów, przekąsek czy też do przygotowania past do smarowania wchodzących w skład śniadania. Jego przygotowanie nie jest trudne, a połączenie z oryginalnymi składnikami nadaje mu charakteru. Dzięki temu przepisowi przygotujesz szybki obiad, od którego palce lizać.

Przygotowanie kurczaka jest tak proste, że poradzi sobie z nim nawet osoba z niewielkim doświadczeniem kulinarnym. Można go podawać na wiele różnych sposobów, dlatego jest tak często stosowany. Przede wszystkim podawany jest w formie smacznych i chrupiących kotletów. Robi się z niego także bułki, dodaje się go do domowych tortilli lub zapieka z serem i ziołami. W zasadzie nie ma znaczenia, jak to przygotujesz. Zawsze jest smacznie i sycąco.

Chcąc jednak poznać nieco inne smaki przygotowaliśmy ten przepis. Przede wszystkim jest to propozycja na szybki obiad. Dodatkowo kryje w sobie jeden składnik, który jest naprawdę wyjątkowy. Mówimy o miodzie i to właśnie miód pełni inną rolę, nie tylko dodania mięsu dodatkowego smaku. Oprócz tego, że jest pyszny, sprawia, że ​​skórka kurczaka jest złocista i chrupiąca. Gotowe mięso najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami i prostą, domową sałatką.

Kurczak miodowy – przepis

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 3 łyżki miodu
  • łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta oregano
  • Oliwa z oliwek

Inne składniki:

  • ziemniaki
  • świeży koper
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

  1. W razie potrzeby oczyść i osusz piersi z kurczaka. Następnie pokrój go na mniejsze kawałki i włóż do miski.
  2. Do mięsa wlać miód, przyprawę do kurczaka, paprykę i oregano. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż do całkowitego połączenia.
  3. Rozgrzej olej na patelni. Gdy będzie wystarczająco gorący, dodaj kurczaka. Smażyć na złoty kolor.
  4. W czasie smażenia kurczaka przygotuj ziemniaki. Opłucz je i obierz, opcjonalnie podziel na mniejsze kawałki. Gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości.

5. Gdy będą ugotowane i odcedzone, wymieszaj je z posiekanym koperkiem i łyżką masła. Na talerzu ułóż ugotowane ziemniaki i mięso, dodaj domową sałatkę. Smacznego!

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie. Po dodaniu tego składnika skórka jest złocista i chrupiąca

Tylko w ten sposób można przygotować soczyste udka z kurczaka. Te dwa składniki i marynata są koniecznością

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *