Steki mielone to potrawa, którą dobrze znamy i często pojawia się w naszych domach. Steki mielone po królewsku to jednak coś innego. Nie ma w nich miejsca na bułkę tartą. Czym więc go zastąpić? Oto parę sugestii.
Mielone steki nie są daniem dla smakoszy, ale okazuje się, że mogą. Wystarczy, jeśli zrezygnujesz z bułki tartej. Oto przepis na steki mielone po królewsku, które z pewnością na stałe zagoszczą w Twoim domu.
Steki mielone po królewsku – przepis. Inspiracja na obłędnie pyszny obiad
Steki mielone to danie, którego nie trzeba przedstawiać. Soczyste mięso podawane z ziemniakami i dodatkiem w formie sałatki – ślinka ci się ślini. Okazuje się jednak, że w prosty sposób można jeszcze bardziej poprawić smak tego dania. Jak to zrobić? Przede wszystkim po prostu zastąp bułkę tartą innym składnikiem. To jest siemię lniane. Oprócz zmiany bułki tartej warto dodać także odrobinę masła.
Jak przygotować królewskie mięso mielone? Przygotowanie krok po kroku
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 100 g masła
- 1 szklanka nasion lnu zmielonych na drobny proszek
- olej do smażenia
- sól pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
- Mięso mielone wymieszać ze smażoną cebulą, jajkiem, solą i pieprzem. Dodaj także pół szklanki zmielonego siemienia lnianego. Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę.
- Z przygotowanej masy mięsnej formuj kotleciki i na środek każdego kładź małą łyżkę masła. Następnym krokiem jest formowanie kotletów.
- Kotlety panierujemy w pozostałej części mielonego siemienia lnianego i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
- Gotowe mielone steki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać z ulubioną sałatką i ziemniakami.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Przeczytaj i przygotuj się, bo to danie, obok którego nie możesz przejść obojętnie. Najlepiej smakują z ziemniakami i sałatką z ogórków
Odgrzewane kotlety schabowe nie muszą być kulinarnym koszmarem. Dzięki temu trikowi nie będą gumowate, ale smaczne