Podzieliliśmy się przepisem. Rzeczywiście, w okresie Wielkiego Postu można przygotować każde słone danie, jeśli wybierzesz odpowiedni zamiennik składników mięsnych i mlecznych. A co z deserami, zwłaszcza wypiekami?
Większość przepisów na ciasto zawiera jajka. Sprawiają, że wypieki są puszyste, wilgotne i delikatne. Białko jaja wiąże i zagęszcza ciasto oraz utrzymuje jego elastyczność przed i po pieczeniu. Jednak nawet jajka można znaleźć jako alternatywę.
Nasiona lnu
Zmielone nasiona mogą być dobrym środkiem wiążącym. Nadaje się do naleśników i słodkich wypieków.
tofu
Ten wegański produkt ma bardzo mało własnego smaku. Ale pomoże to sprawić, że wypieki będą gęste. Tofu idealnie nadaje się do stosowania w ciastach.
Soda gaszona
Mieszanka sody oczyszczonej i octu sprawi, że Twoje wypieki będą ciastowate. To znany od dawna sposób na to, aby produkty z ciasta były miękkie i apetyczne.
Banany
Ten zdrowy owoc zawiera cukier i ma lepką konsystencję. Świetnie nadaje się do słodkich wypieków, a także dodaje wilgoci.
Musu jabłkowego można także używać, zwłaszcza do słodkich wypieków. Długo rozmawialiśmy o tym jak.