Dietetyk dr Nataliya Zubarewa podzieliła się na portalach społecznościowych, dlaczego codzienne spożywanie jaj w celu uzyskania wystarczającej ilości białka jest nieskuteczne.
Przeciętne małe jajo kurze zawiera około 4-6 gramów białka.
„Aby uzyskać prawidłową i niezbędną stawkę, musisz zjeść 30 jajek na raz. Bardziej rozsądnym i logicznym rozwiązaniem byłoby włączenie do diety wysokobiałkowego mięsa, drobiu czy sałatek. Dzięki temu zapewnimy organizmowi wszystkie potrzebne mu elementy” – mówi.
Pamiętaj, że białko jaja jest wysoce alergizujące.
„Lekarz podkreśla, że reakcja niepożądana może wystąpić konkretnie w przypadku białka jaja, a nie żółtka. Ważne jest, aby zachować ostrożność podczas spożywania i monitorować swój stan” – sprecyzowała.
„Włącz do swojej diety różnorodne produkty spożywcze, aby mieć pewność, że pokrywasz swoje codzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze” – radzi dr Natalia Zubarewa. /
Lubię to gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!