Istnieje szczególny rodzaj soli o wielu korzystnych właściwościach: jest to sól pełnoziarnista. Oto jego charakterystyka.
Jesteśmy przyzwyczajeni do używania soli, zarówno drobnej, jak i grubej, do gotowania większości tak zwanych pikantnych potraw. Nazywa się ją białą substancją, której wystarczy użyć w małych ilościach, aby rozpalić smak, nadając mu pełny i intensywny smak.
Ale jest jeden określonego rodzaju soli co nie jest zbyt dobrze znane. To cała sól który różni się od bardziej klasycznego i powszechnego typu swoimi specyficznymi cechami. Jest to zawsze sól morska i istnieje bardzo konkretny powód, dla którego nazywa się ją całą. Dzieje się tak na skutek pewnych etapów procesu produkcyjnego, które to powodują.
W szczególności we Włoszech produkowany jest rodzaj soli pełnej, który ma pewne cechy szczególne i różni się od innych soli pełnych. I Cervia cała sól, który pochodzi i jest produkowany właśnie w mieście Romagna. Przede wszystkim trzeba powiedzieć, że jest to cała sól bogata w jod, cynk, miedź, mangan, potas, wapń i żelazo i przychodzi suszone naturalnie bez poddawania procesom chemicznym.
Co to jest cała sól: cechy i korzystne właściwości
Sól zwaną całką nazywa się zatem całką nie przechodzi procesów rafinacji. Dzięki temu zachowuje swoje pierwotne właściwości w nienaruszonym stanie. Ma grubszy wygląd, z nieco większe ziarna I nie jest wybielanyco ma miejsce w przypadku soli rafinowanej.
Proces rafinacji to ta faza, w której sól z pewnością nabiera jaśniejszego koloru, tej białej, którą wszyscy znamy, ale traci część swoich właściwości. Działa to w ten sposób: zebraną sól najpierw przemywa się wodą morską. Następnie przechodzimy do fazy suszenia. Jeśli chodzi o sól Cervia, która zatem pochodzi z Morza Adriatyckiego, suszenie odbywa się nie w piecach, jak ma to miejsce w przypadku bardziej rafinowanej soli, ale w dużych stosach.
Sól schnie na świeżym powietrzu, sprzyjającym wiatrowi i słońcu utrzymując w ten sposób minimalny procent wilgotności. To właśnie ten pierwiastek gwarantuje zachowanie pierwotnych właściwości soli. Spożycie minerałów i pierwiastków śladowych jest zatem większe. Sól Cervia ma właściwości być słodsze i przez to mniej słone w porównaniu do innych czystych, pełnych soli.
Zależy to od wód Morza Adriatyckiego, które są nieco mniej ciepłe niż wody innych mórz. Ponadto ma charakterystyczny różowawy kolor, a to za sprawą obecności w wodach glonów Dunaliella salina, bogatych w likopeny i karotenoidy odpowiedzialne za ten specyficzny kolor.