Likier z czarnej porzeczki
Francuski klasyk nazywa się crème de cassis i pija się go szampanem, na przykład słynnym koktajlem Kir Royale.
2 butelki, 3 godziny + starzenie
500 g czarnych porzeczek, 500 ml jaśniejszego czerwonego wina, 750 g cukru, 300 ml brandy
W misce rozgnieć czarne porzeczki widelcem. Następnie dodaj do niego wino i ponownie zmiksuj. Przykryj i odstaw w temperaturze pokojowej na 24 godziny, następnie przecedź płyn przez cienką gazę do garnka. Dodać cukier i powoli podgrzewać, aż się rozpuści. Gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny, aż mieszanina zgęstnieje i stanie się syropem. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać brandy. Butelkuj i odstaw na co najmniej 2 dni.
Źródło: YouTube
Ajerkoniak
2 butelki, 40 minut
4 żółtka, 25 g cukru, 250 ml mleka, 250 ml śmietanki, 1 puszka mleka skondensowanego, 1 laska wanilii, 300 ml dobrego rumu
Żółtka ubić z cukrem na puszystą pianę, najlepiej bezpośrednio w rondlu. Następnie dodać cukier, mleko, śmietankę i mleko skondensowane oraz ziarenka z laski wanilii. Podgrzewaj powoli, ciągle mieszając, i gotuj delikatnie, aż mieszanina zgęstnieje. Odstawić, ostudzić i dodać rum. Rozlać do butelek i przechowywać na zimno.
Świąteczny gin
Świetny napój, który pozostawia również marynowane owoce. Wzbogać nim na przykład świąteczne ciasto lub po prostu dodaj je do jogurtu.
2 butelki, 20 minut + dojrzewanie
1 gruszka, 4 jabłka, 120 g warzyw kapustnych, 1 litr dobrego ginu, 3 gałązki rozmarynu
Oczyść i pokrój gruszkę i jabłka (ale nie obieraj) i umieść je w dużym zamykanym pojemniku razem z warzywami kapustnymi. Wlej gin, zamknij i dobrze wstrząśnij. Umieść go w suchym i ciemnym miejscu i pozostaw na 7 do 10 dni, ale wystarczy na dłużej. Następnie odcedź i rozlej do butelek, do każdej dodaj gałązkę rozmarynu i udekoruj jako prezent.
Limoncello
3 butelki, 2 godziny + starzenie
3 organiczne cytryny, 500 ml wódki, minimum 50% spirytusu z beczki, 400 g cukru, 750 ml wody
Cytryny obierz w paski za pomocą obieraczki, unikając białej części. Przełóż do zamykanego pojemnika i zalej alkoholem. Szczelnie zamknij i odstaw na 7 dni. Następnie w rondelku wymieszaj cukier z wodą, podgrzej i mieszaj, aż się rozpuści. Syrop pozostawić do ostygnięcia, w międzyczasie odcedzić wódkę i wymieszać ją z syropem. Dobrze wstrząśnij, rozlej do butelek i odstaw na co najmniej 10 dni przed pierwszym użyciem.
Wódka Piernikowa
Butelkę o zapachu bożonarodzeniowym możesz otworzyć w Wigilię. Dlatego pozwól mu odpocząć z dużym wyprzedzeniem.
1 butelka, 10 minut + starzenie
75 g świeżego imbiru – pokrojonego, 2 bułki cynamonowe, 10 goździków, ½ laski wanilii – przekrojonej wzdłuż, 100 g cukru trzcinowego – najlepiej naturalnego, 1 łyżeczka melasy, 1 litr wódki
Wszystkie składniki włóż do butelki i odstaw na około tydzień, najlepiej potrząsając butelką dwa razy dziennie. Następnie odcedź zawartość, butelkuj i przechowuj w ciemnym i suchym miejscu do czasu wręczenia prezentu.
Kreatywność nie ma granic
Odbiorca doceni prezent, nie bój się eksperymentować ze smakami i różnymi składnikami. Możesz spróbować wielu rzeczy. Zachęcamy do zainspirowania się kompozycją znanych, a wręcz przeciwnie, całkowicie regionalnych trunków. U nas świetnie sprawdziły się na przykład żurawiny marynowane w ginie z odrobiną cukru palmowego lub nasion mirabelki, marynowane przez kilka miesięcy w wysokiej jakości wódce, a następnie butelkowane z rozmarynem przez kolejne kilka tygodni. Być może ustanowisz tradycję jadalnych, a raczej pitnych prezentów, którą będziesz przekazywać przez kilka kolejnych pokoleń.
Źródło: Magazyn Receptář