Nasz organizm w naturalny sposób wytwarza glutation, który pomaga redukować stres oksydacyjny. Wraz z wiekiem powinniśmy wiedzieć, jak zwiększyć poziom glutationu
Glutation jest naturalnym przeciwutleniaczem powstającym w organizmie. Starzenie się, niezdrowa dieta, stres i narażenie na toksyny mogą wpływać na poziom glutationu w organizmie. Dzięki swoim silnym właściwościom przeciwutleniającym pomaga redukować stres oksydacyjny, a co za tym idzie, ryzyko wystąpienia wielu schorzeń. Wraz z wiekiem musimy wiedzieć, jak w naturalny sposób zwiększyć poziom glutationu.
Co to jest glutation?
Glutation, w skrócie GSH, jest tripeptydem. Składa się z cysteiny, glicyny i kwasu glutaminowego – wyjaśnia dr Somnath Gupta, lekarz konsultant i diabetolog w Szpitale Yashoda w Hyderabadzie. Jest także ważnym składnikiem produktów do pielęgnacji skóry. . opublikowane w Narodowa Biblioteka Medycyny Stanów Zjednoczonychpokazała także, że glutation pomógł znacząco zredukować zmarszczki.
Jakie są zalety glutationu?
Wielu to przysięga przeciwstarzeniowe właściwości glutationu:
- zmniejsza – wysoki poziom stresu oksydacyjnego może prowadzić do wielu chorób, takich jak rak, reumatoidalne zapalenie stawów i cukrzyca
- zmniejsza uszkodzenia komórek i pomaga złagodzić niealkoholową i alkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby
- pomaga poprawić insulinooporność i kontrolę wagi
- pomaga złagodzić łuszczycę
- pomaga w regeneracji witamin C i E
Jak zwiększyć poziom glutationu
Obniżony poziom glutationu powstaje wskutek stres oksydacyjny co jest konsekwencją takich czynników jak zanieczyszczenie środowiska, palenie tytoniu i nadmierne spożycie alkoholu, mówi dr Gupta. Schorzenia takie jak choroby przewlekłe i infekcje mogą zwiększać zapotrzebowanie na glutation. To z kolei powoduje obniżenie poziomu glutationu. Ponadto toksyny pochodzące z leków, chemikaliów i metali ciężkich również obniżają poziom glutationu. Oprócz tego na jego poziom może wpływać niewłaściwa dieta, w której brakuje owoców i warzyw.
Pokarmy bogate w siarkę zwiększające poziom glutationu
Szukaj pokarmów zawierających aminokwasy zawierające siarkę, takie jak cysteina i metionina. Oznacza to, że warto włączyć je do swojej diety czosnek, cebula, kapusta, kalafior, brokuły i chude białka, takie jak kurczak i ryby. Ten sposób odżywiania zapewni także budulec do produkcji glutationu, mówi dr Gupta.
Suplementy
Suplementy glutationowe, takie jak N-acetylocysteina i kwas alfa liponowy Który może wspierać syntezę glutationu. Nie należy ich jednak spożywać bez odpowiedniego profesjonalnego doradztwa.
Jedz produkty bogate w przeciwutleniacze
Pokarm bogaty w witaminy C i E, selen i cynk może pomóc chronić istniejące cząsteczki glutationu i promować jego regenerację. Dlatego owoce cytrusowe, jagody, orzechy, nasiona i produkty pełnoziarniste mogą być bardzo pomocne.
Regularna aktywność fizyczna zwiększa poziom glutationu
Regularne ćwiczenia może pomóc zwiększyć poziom glutationu i zmniejszyć stres oksydacyjny. Zarówno ćwiczenia aerobowe, jak i trening siłowy mogą pomóc w stymulacji produkcji glutationu. Nie należy przesadzać z wysiłkiem fizycznym, zwłaszcza jeśli nasza dieta jest zła i nie odpoczywamy.
Odpowiednie zarządzanie snem i stresem
Priorytetowe traktowanie jakości snu i radzenia sobie ze stresem nie tylko zapobiegnie pojawianiu się cieni pod oczami, ale także pomoże w utrzymaniu optymalnego poziomu glutationu. Przewlekły stres i brak snu mogą obniżyć poziom glutationu. Zatem utrzymanie wysokiej jakości snu i praktykowanie technik redukcji stresu, takich jak joga, medytacja i głębokie oddychanie, może pomóc w utrzymaniu wyższego poziomu glutationu.
Kurkuma może pomóc zwiększyć poziom glutationu
, żółto-pomarańczowa przyprawa najczęściej dodawana do potraw, znana ze swoich właściwości leczniczych, zwłaszcza ze względu na jej główny składnik, kurkuminę. W porównaniu do przyprawy, zawartość kurkuminy jest znacznie bardziej skoncentrowana w ekstrakcie kurkumy. Według badań opublikowanych w 1990 r Narodowa Biblioteka Medyczna, Ekstrakt z kurkumy i kurkumina mogą pomóc zwiększyć poziom glutationu.
I oczywiście nasza wątroba może wytwarzać glutation, ale możemy również jeść pokarmy, które pomogą podnieść poziom glutationu.