Jak ugotować boczek, żeby był chrupiący, ale bez nadmiernej ilości tłuszczu

Kilka kawałków bekonu doda więcej smaku każdemu daniu, do którego je dodasz. Dodają smaku kanapkom, zupom-kremom, sałatkom, to nawet dobre i proste. Boczek jest dobry na surowo, ale jeśli go trochę usmażysz, będzie bardziej chrupiący, a tłuszcz uwolni więcej smaków. Oto jak ugotować boczek, aby był chrupiący, ale bez nadmiernej ilości tłuszczu. Proste i przydatne wskazówki w kuchni.

Boczek musi być chrupiący, aby można go było dodawać do ulubionych potraw / Shutterstock

Przez większość czasu boczek smaży się na gorącej patelni i pozostawia, aż będzie złocisty i chrupiący. Metoda ta powoduje, że w naczyniu pozostaje duża ilość tłuszczu. To samo stanie się, jeśli zdecydujesz się ugotować bekon w kuchence mikrofalowej, nawet we frytkownicy.

Jeżeli chcesz pozbyć się tłuszczu z boczku, a jednocześnie cieszyć się jego smakiem, możesz upiec go w piekarniku.

Jak ugotować boczek, żeby był chrupiący

Boczek najłatwiej ugotować w piekarniku, dzięki czemu pozbędziesz się także tłuszczu. Wystarczy powiesić go na grillu i umieścić pod nim tacę. Cały tłuszcz, którego chcesz się pozbyć, spłynie do niego. Nie tylko jest to łatwy sposób, ale boczek będzie się równomiernie gotował.

Jednak ta metoda ma wadę. Boczek nie będzie chrupiący i jędrny, ale będzie miał bardziej mięsistą konsystencję i bardziej miękką konsystencję. Dzieje się tak, ponieważ gorące powietrze nie krąży prawidłowo w piekarniku.

Jeśli nadal chcesz skorzystać z tej metody, przykryj grill folią aluminiową i połóż go na blasze do pieczenia. Co kilka minut wyjmuj boczek z piekarnika i obracaj go, aby upewnić się, że jest równomiernie upieczony ze wszystkich stron.

Chociaż może nie być tak chrupiący jak po ugotowaniu na patelni, nadal możesz podawać go jak zwykle lub posiekać i podać w wybranym naczyniu.

Wypróbuj także przepis. Jest to proste i przydatne.

Wypróbuj lepszy sposób na ugotowanie bekonu

Każdy z przedstawionych powyżej sposobów przyrządzania boczku ma wadę. Czy jest jakiś sposób, aby boczek był chrupiący, wystarczająco mięsisty, ale z mniejszą ilością tłuszczu? Słynna Martha Stewart odkryła, że ​​papier pergaminowy to naprawdę bardzo dobry sposób na zrobienie boczku.

Proces jest bardzo prosty. Na blasze połóż papier pergaminowy i ułóż na nim kawałki boczku. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15-18 minut, od czasu do czasu obracając.

Poznaj przepis na. Ten przepis jest prosty i szybki.

To, co czyni tę metodę o wiele lepszą od grillowania boczku, to fakt, że cała powierzchnia mięsa jest poddawana działaniu ciepła. Poza tym tłuszcz będzie gromadził się na patelni i na koniec będzie dużo łatwiej go odsączyć.

Gdy boczek jest już gotowy, wystarczy go wyjąć z piekarnika, ostudzić i użyć, można go dodawać do sałatek, zup, spożywać w formie surowej, do makaronów, ryżu lub innych potraw przygotowanie.

Niezależnie od tego, jak go ugotujesz, powinieneś wiedzieć, że ze względu na dużą zawartość tłuszczu boczek należy jeść ostrożnie, w małych ilościach, okazjonalnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *