Jak zrobić domowy sujuk z odpowiednimi przyprawami, aby mieć pewność efektu?
Supermarkety i sklepy mięsne wypełnione są wszelkiego rodzaju kiełbasami, których ceny są dość zawyżone, a jednocześnie kiepskiej jakości. W kolejnych wierszach znajdziecie naprawdę dobry i udany przepis na nie byle jaką kiełbasę, czyli domowy sujuk, z doskonałymi przyprawami.
Wraz z nadejściem zimy i zbliżaniem się świąt Bożego Narodzenia, czas staje się coraz bardziej odpowiedni na przygotowanie tego przysmaku, meze lubianego i szanowanego przez wszystkich Bułgarów (i nie tylko) – pisze
Jednak nie każdy przepis się udaje. Ten zaspokoi wszystkie zmysły nawet najbardziej wymagającego krytyka domowego sujuku. Przepis pochodzi od lokalnego mistrza wędliny, który sprawdził się w przygotowaniu mięs – solonych i sezonowanych, faszerowanych i suszonych.
Przepis na domowy sujuk z przyprawami
Jesteśmy pewni, że tym przepisem zaimponujesz każdemu, kto spróbuje domowego, pikantnego sujuka – przepisu udostępnionego przez doświadczonego rzeźnika!
Niezbędne produkty dla Sujuka
5 kg. łopatka wieprzowa;
21 g soli;
5 gr. cząber;
2 gr. pieprz;
2 gr. kminek;
1 gr. cukier;
Osłonki naturalne do napełniania.
*przyprawy podane są na kilogram mięsa!
Jak zrobić domowy sujuk z przyprawami
Kroimy wieprzowinę w dużą kostkę i umieszczamy ją na dużym durszlaku w chłodnym pomieszczeniu, aby odciekła na 24 godziny. Następnie zmiel mięso i dodaj wymienione powyżej przyprawy, dobrze wymieszaj. Aromatyzowane mięso przechowujemy w lodówce, ponownie przez 24 godziny, okresowo mieszając, aby równomiernie nadać smak.
Wypełnij jelita o długości 25 cm, dobrze zawiązując końce bawełnianym sznurkiem (trzeba zrobić „uszy”), aby można było je później zawiesić. Gotowe sujuki wieszasz na drążku i pozostawiasz w cieple (temperatura pokojowa), aż staną się „czerwone” lub na około 12 do 15 godzin.
Przenosisz suzuki do odpowiedniego pomieszczenia o temperaturze około 12 stopni i wilgotności 75%. Sujuk suszy się do momentu zmniejszenia masy o 45%. Zwijane są codziennie lub co drugi dzień. Domowy sujuk można wysuszyć w specjalnie przystosowanej suszarce do kiełbas (patrz zdjęcie powyżej i poniżej), a efektem jest wyjątkowa przystawka w krótkim czasie, według sprawdzonej metody osoby, która przekazała nam przepis i zdjęcia.
Oczywiście, jeśli nie masz takiego urządzenia do suszenia, będzie to dla Ciebie trudniejsze, ale w żadnym wypadku nie niemożliwe. Wystarczy wyprowadzić suzuki na zewnątrz, gdy jest zimno, aby wyschły, unikać mgły i regularnie je odkładać wieczorem. Jeśli jest ciepło, zaleca się przechowywanie ich w chłodnym i przewiewnym miejscu.
Tylko czas pokaże, kiedy domowy sujuk będzie gotowy do spożycia.
Mamy nadzieję, że zadziałało, jeśli zrobiłeś już domowy sudjuk według tego przepisu. Nie zapomnij podzielić się swoimi doświadczeniami w komentarzach poniżej na stronie.
Cieszyć się!
Lubię to gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!