Masło to jeden z najpopularniejszych składników w naszej kuchni. Idealnie nadaje się do kanapek, ale możemy przygotować z niego także fantastyczne dania, sosy i desery. Jak rozpoznać masło najlepszej jakości i gdzie należy je przechowywać? Ekspert podpowiada, czy należy przechowywać masło w lodówce.
Masło jest ważną bazą wielu ciast i deserów. Na co dzień wykorzystuje się go także do przygotowania kanapek, a także do przygotowania aromatycznych sosów i smażenia różnych składników. Jak jednak go przechowywać, aby dłużej zachował świeżość i nie stracił cennego smaku? Okazuje się, że ekspert ma wyjątkową radę.
Które masło jest najlepsze? Oto jak rozpoznać produkt doskonałej jakości
Niektórzy mogą zastanawiać się, jak wybrać masło najlepszej jakości. W sklepach łatwo można spotkać produkty zawierające zbyt mało tłuszczu lub wzbogacone barwnikami lub tłuszczem roślinnym. Jeśli jednak chcesz spożywać prawdziwe masło o wyjątkowym smaku, zwróć uwagę na kilka czynników. Przede wszystkim produkt nie powinien zawierać mniej niż 82% tłuszczu mlecznego. Jeśli kupiłeś już masło, możesz łatwo sprawdzić jego jakość samodzielnie. Zwróć uwagę na kolor i zapach kostki. Masło będzie miało białą barwę i mleczny zapach, a po wyjęciu z lodówki będzie trudno się rozsmarować.
Czy masło może stać poza lodówką? Ekspert to wyjaśnia
Masło należy przechowywać z dala od światła, dlatego najlepiej przechowywać je w porcelanowej maselnicy. Ale czy trzeba go umieścić w lodówce? Okazuje się, że tak, jeśli chcesz, aby masło dłużej zachowało świeżość. Niestety, wtedy będzie ciężko i być może trzeba będzie długo poczekać, zanim będzie można go łatwo rozsmarować na chlebie. Ekspert zdradza jednak rozwiązanie tego problemu. „Najlepiej przechowywać tylko taką ilość masła, która zostanie spożyta w ciągu jednego-dwóch dni, aby cieszyć się jego smakiem„, powiedział Chad Galer, wiceprezes ds. badań produktów i bezpieczeństwa żywności w Dairy Management Inc, cytowany przez egyptindependent.com. Kiedy więc przynosisz masło ze sklepu, dobrze jest zostawić jego niewielką porcję w pojemniku na kostki masła na blacie kuchennym, a resztę przechowywać w lodówce, aby móc wyjąć kolejną porcję dopiero wtedy, gdy jej potrzebujesz.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Uważaj na kostki lodu. Mogą być pełne większej liczby bakterii niż toaleta
Do wody z jajkami dodaj plasterek lub kroplę soku. W mgnieniu oka odrywasz skorupkę