Niewiele osób wie: soda oczyszczona i proszek do pieczenia – jaka jest różnica i kiedy dodać

Niewiele osób wie: soda oczyszczona i proszek do pieczenia – jaka jest różnica i kiedy dodać

Powiedzieliśmy Ci, jak upiec z drożdżami. W przypadku wszelkich wypieków innych niż drożdżowe kucharze używają składnika zapewniającego puszystość. Może to być soda lub specjalny proszek do pieczenia sprzedawany w dowolnym sklepie. Niewiele osób wie, ale nie można ich stosować zamiennie.

Powiemy Ci, jak określić, do jakiego ciasta dodać konkretny proszek. Istnieje znacząca różnica pomiędzy sodą oczyszczoną a proszkiem do pieczenia.

Soda oczyszczona to biały krystaliczny proszek o odczynie zasadowym. Aktywuje się w połączeniu z kwasem i cieczą. Po aktywacji tworzy się dwutlenek węgla, dzięki któremu wypieki są lekkie i puszyste.

W przeciwieństwie do sody oczyszczonej, proszek do pieczenia zawiera już zarówno zasadę (taką samą jak wodorowęglan sodu), jak i kwas niezbędny do zakwasu ciasta. Skrobię kukurydzianą zwykle dodaje się jako bufor, aby zapobiec aktywacji mieszaniny podczas przechowywania.

Jak dodać proszek

Aby pieczenie zawsze kończyło się sukcesem, należy pamiętać o prostych zasadach dodawania składników zakwaszających do ciasta. Soda działa tylko wtedy, gdy inne składniki ciasta obejmują produkty kwaśne, takie jak kefir, śmietana, jogurt, serwatka itp. Jeśli nie ma takich składników, sodę można ugasić octem, sokiem z cytryny lub jagód. Ale może to mieć wpływ na smak ciasta.

Zamiast sody oczyszczonej lepiej dodać proszek do pieczenia. Zwykle miesza się go z suchymi składnikami, takimi jak mąka, a następnie dodaje do reszty mieszanki.

Podczas wyrabiania ciasta reakcja zaczyna uwalniać dwutlenek węgla. Powiedzieliśmy wam również, że oprócz cukru, żeby przestał być gorzki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *